Tbs geëist voor klappen met zwaar kettingslot

Afbeelding: iStock

Rachid P. (25) uit Nieuwstadt weigerde aan elk onderzoek mee te werken. Toch eiste het Openbaar Ministerie vrijdag tbs met dwangverpleging omdat hij een plaatsgenoot zou hebben willen vermoorden.

Rachid P. komt op 25 januari vorig jaar vrij uit de gevangenis. Hij heeft een contactverbod op zak. Hij mag niet in de buurt komen van een plaatsgenoot die hij al meerdere jaren veelvuldig bedreigt. 

Zijruit
Op de dag van zijn vrijlating slaat hij met een zwaar kettingslot door de zijruit van het busje waar het slachtoffer samen met zijn zoon in zit. Het levert het slachtoffer een hoofdwond en een hersenschudding op.

Iets mis
"Aan alles straalt af dat er iets mis is met P. maar wat precies, dat weten we niet omdat hij niet wil meewerken", zei de officier van justitie vrijdag. Ze betoogde dat er sprake was van poging tot moord. Volgens justitie is de kans op herhaling groot en is P. verminderd toerekeningsvatbaar. "Hij heeft een intensief behandeltraject nodig en daarom zou tbs met dwangverpleging de beste oplossing zijn, zowel voor P. als voor de samenleving." Opmerkelijk, omdat aan het opleggen van tbs in de meeste gevallen een advies van gedragsdeskundigen ten grondslag moet liggen.

Vrijspraak
De advocaat van P. pleitte voor vrijspraak, opzet kon in zijn ogen niet bewezen worden. 

Door Remco Koumans