Dit artikel is exclusief voor abonnees van De Limburger
Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >

'Amateurfotografie is toch vooral een mannending'

Dit artikel krijg je van ons cadeau

  • 'Amateurfotografie is toch vooral een mannending'
    Foto's uit de bekroonde serie 'Watch2gether'.
(Over)bruggen is het thema van de tweejaarlijkse wedstrijd van de Euregionale fotobonden. De meeste deelnemers hebben dat thema letterlijk genomen, zo blijkt op de expositie in het Limburgs Museum.

Bruggen, veel bruggen zijn er te zien op de foto-expositie die zondag officieel is geopend in het Limburgs Museum. Loopbruggen, fietsbruggen, hangbruggen; van hout, beton en staal. Vanuit allerlei standpunten vastgelegd, zelfs vanuit de lucht. Of vanaf een boot, zoals de foto van de Lysefjordbrug in Noorwegen, gemaakt door Theo Oberndorff. 

Letterlijk
De 67-jarige Sittardenaar, lid van de Foto-Kring Stein, wint er de eerste prijs mee in de categorie individuele foto’s. Een haarscherpe landschapsfoto van een elegante, ranke brug die beide oevers van een fjord in de buurt van Stavanger met elkaar verbindt. 
Alles klopt: compositie, kleuren, de licht bewolkte lucht, het nietige bootje dat rechts in het beeld dobbert... Heel mooi, beaamt Jan van Soest uit Baarlo, die de foto bekijkt. "Maar toch vind ik het jammer dat zo veel inzenders het thema (Over)bruggen letterlijk hebben geïnterpreteerd. Ik had gehoopt op iets meer verbeelding”, zegt de 72-jarige oud-leraar aardrijkskunde, lid van de Belgisch-Nederlandse fotoclub InterLimburg. 

Cultuurverschillen
Zelf heeft hij wel een andere draai gegeven aan het wedstrijdthema. Met zijn serie over een Syrische vluchteling die op de bevroren Venkoelen in natuurgebied Zwart Water in Venlo probeert te schaatsen, heeft de Baarlonaar het overbruggen van cultuurverschillen in beeld proberen te brengen. De foto’s van de Syriër, die letterlijk met vallen en opstaan tracht op de ijzers te staan, terwijl hij uitgelachen wordt door twee kameraden, hebben iets aandoenlijks. Op de laatste foto maakt de man een vreugdedansje: het is hem gelukt. De inzending van Van Soest is goed voor de derde prijs in de categorie series. 

Multiculti
De winnende serie komt ook van een Limburger. Marc van Ingen (64) uit Beegden, lid van fotoclub Interfocus uit Maasniel, portretteerde kinderen op een multiculturele basisschool. Hij wil ermee aantonen dat etnische en culturele verschillen voor kinderen geen issue zijn: "Kinderen van verschillende achtergronden zijn steeds in elkaars nabijheid en doen samen dingen. Voor hen is dat vanzelfsprekend, ze hoeven niks te overbruggen.” 

Amateurfotografie
Voorzitter Frans Grommen van de Fotobond Limburg is content met de kwaliteit van de ingezonden werken. "De vrijetijdsfotografie ontwikkelt zich steeds meer van esthetisch naar inhoudelijk georiënteerd: welk gevoel of idee wil ik overbrengen?”, zegt Grommen. Het gaat goed met de amateurfotografie in Limburg, vertelt hij. Het ledental van de fotoclubs, dat nu schommelt rond de 650, vertoont de laatste jaren een lichte stijging. In 2017 kreeg Limburg er zelfs twee nieuwe clubs bij, waarmee het aantal op 37 is gekomen. Is er dan niks meer te wensen? Jawel, zegt Patricia Peters van het Huis voor de Kunsten, dat wedstrijd en expositie mee organiseerde: "De amateurfotografie is toch vooral een mannending, het aantal vrouwen is sterk in de minderheid. En jongeren zien we al helemaal niet bij de fotoclubs, waar de gemiddelde leeftijd van de leden ligt tussen de 50 en 60 jaar. Op dat gebied hebben we nog veel werk te doen.” 


De expositie (Over)bruggen is tot en met 25 februari te zien in het Limburgs Museum in Venlo.