'Tikkie-fraude' maakt elke dag tientallen slachtoffers

Tikkie Afbeelding: AD/Pixabay, bewerking: ADR

Oplichters plunderen via een valse website van betaaldienst Tikkie (ABN Amro) spaarrekeningen.

Vooral op Marktplaats wordt naar potentiële slachtoffers gezocht. 

Bij de nationale Fraudehelpdesk meldden zich dagelijks ‘enkele tientallen’ slachtoffers van de Tikkiefraude. Of het slachtoffer schadeloos wordt gesteld, wordt per geval beoordeeld. 

Doordacht
De werkwijze is zeer geniepig en doordacht. Wordt er een deal gesloten, dan vraagt de koper (de oplichter) aan de telefoon het bankrekeningnummer van de verkoper (het slachtoffer), zodat het geld kan worden overgemaakt. Daarna merkt de koper echter fijntjes op dat hij slechte ervaringen heeft met Marktplaats, vanwege fraude. Hij verzoekt de verkoper vriendelijk om ‘puur uit voorzorg’ via de Tikkie-app van ABN Amro één cent over te maken. ‘Opdat hij zeker weet dat naam en rekeningnummer met elkaar overeenstemmen’. 

Link
De reden voor zo’n betaalverzoek klinkt plausibel en daarom trappen ook veel mensen met open ogen in de val. Want vervolgens stuurt de koper (oplichter) via WhatsApp een link, waarmee de verkoper snel die ene cent kan overboeken. Die link lijkt bedrieglijk echt op die van ABN Amro, maar is in werkelijkheid vals. Met de gegevens die worden ingetikt in de nepapp, krijgen de criminelen toegang tot de bankrekeningen van de verkopers. 

Sufferd
Zo boeken ze het geld op de spaarrekening eerst over naar de betaalrekening van het slachtoffer en vervolgens weer direct naar hun eigen conto. „Je voelt je een sufferd eerste klas”, reageert een van de slachtoffers. „Ineens blijkt de spaarrekening stilletjes leeggeplunderd. En onbewust heb je er zelf aan meegewerkt. Ruim 10.000 euro foetsie.” 

Moeilijk
De oplichters zijn moeilijk te traceren. De rekeninghouder is waarschijnlijk een geldezel, iemand die tegen betaling zijn rekening door criminelen laat gebruiken. En wie het geld pint, weet dat hij gefilmd wordt en is waarschijnlijk niet herkenbaar. 
En het telefoonnummer van de koper? Waarschijnlijk van een prepaidkaartje, dat al lang is weggegooid. 
 

Door Redactie