KNVB staat achter besluit videoreferee in duel Roda

Afbeelding: ANP

De KNVB blijft achter de veelbesproken beslissing staan die videoreferee Kamphuis nam in de bekerwedstrijd tussen Willem II en Roda JC.

Op advies van Kamphuis keurde arbiter Higler de 2-3 van Roda-spits Maecky Ngombo af, omdat Mikhail Rosheuvel eerder hands had gemaakt.

Geen voordeel
De commotie ontstond omdat Willem II kort balbezit had tussen de handsbal van Rosheuvel en de treffer van Ngombo. "Willem II heeft zo’n kort balbezit gehad dat de ploeg daar geen voordeel uit had. Daardoor wordt het niet beschouwd als een nieuwe situatie", zegt KNVB-woordvoerster Berdine Wassink. In de reglementen staat dat een videoreferee pas kan oordelen vanaf een nieuwe situatie, bijvoorbeeld nadat een ploeg weer in balbezit is gekomen. "Maar die nieuwe situatie was er in de ogen van de videoreferee dus niet."

Internationaal
De situatie wordt wel binnenkort bekeken door de internationale spelregelcommissie IFAB. Dat gebeurt overigens met alle beslissingen van de videoreferee.

Roda verloor het duel in de kwartfinale na het nemen van strafschoppen.

Door Roel Wiche

Nieuw: Voetbaluitslagen

Hier vind je alle voetbaluitslagen, de standen en het programma van de Eredivisie t/m de 5e klasse.

> Bekijk hier de voetbaluitslagen