Groene bruiden zeggen 'ja ik wil' tegen witte jurken uit Limburg

  • Nathalie Janssen showt een van de witte jurken voor groene bruiden zien.
Je woning draait op zonne-, wind of waterenergie, op de oprit hangt de elektrische auto aan de stekker. En een ‘groene bruid’ kan nu ‘ja’ zeggen tegen een jurk van duurzaam bamboe, hennep, organisch katoen of zijde. Onder meer te vinden in Thorn.

Uit een ramp waar ruim 1100 doden te betreuren waren, begint stapje voor stapje een mooie beweging te ontstaan. Weet u nog? 24 april 2013, de dag dat een overvolle kledingfabriek in Bangladesh instortte met ruim 1100 doden en nog eens 2500 (zwaar)gewonden als gevolg. Uit die ellende is een wereldwijde actie beweging ontstaan die opkomt voor lagelonenlanden en duurzame kleding nastreeft, zoals bijvoorbeeld de Fashion Revoltion. Oprichtster en ambassadeur Carry Somers was het afgelopen najaar nog te gast tijdens de Fashion Makes Sense Award op het Fashionclash Festival in Maastricht. Fashion Revolution is een non-profit organisatie die vanuit het Verenigd Koninkrijk strijdt voor betere werkomstandigheden van de mensen die onze (goedkope) kleding maken in derdewereldlanden. Hiertoe aangevuurd door de ramp in Bangladesh. Een groeiende groep binnen de mode-industrie pleit niet alleen voor een betere toekomst van arbeiders in de kledingindustrie. 

3800 liter water 
Ook Moeder Aarde staat nadrukkelijk in de picture omdat we allemaal weten dat verandering nodig is om ernstige klimaatveranderingen tegen te gaan. Ook de kledingindustrie heeft een behoorlijke impact op het milieu. Wist u dat er bijvoorbeeld 3800 liter water nodig is om één kilo katoen te produceren? En dan hebben we het nog niet over de chemicaliën en pesticiden gehad die nodig zijn bij de teelt om enkele voorbeelden aan te halen. Al deze argumenten zijn voor Nathalie Janssen (31) uit Herten de reden geweest om volmondig ‘ja, ik wil’ te zeggen tegen de verkoop van bruidsjurken gemaakt van duurzame materialen. Dagelijkse kleding van hennep en bamboevezels zijn inmiddels zo ingeburgerd dat ze tot aan de rekken van de oer-Hollandse Hema hangen. Maar bruidsjurken van bamboe is een relatief nieuw fenomeen in modeland. Merken die duurzame/fairtrade bruidsjaponnen verkopen moet je met een loep zoeken. Voor de duidelijkheid, dan hebben we het over jurken die redelijk betaalbaar zijn. Tot drieduizend euro. Gemaakt van bamboe, hennep en organische katoen en zijde. In haar bruidsmodezaak Nama Nama in Thorn verkoopt ze jurken die ontworpen zijn door Sanyukta Shrestha. Een Nepalese (die nu in Engeland woont) en de roomkleurige ontwerpen in haar geboorteland laat maken door vrouwencollectieven weefsters en naaisters. "Een duurzame bruidsjurk van bamboe lijkt misschien een heel klein stapje. Maar als we allemaal die kleine stap maken, zorgen we samen voor een grote beweging."

Bruidsjurk te leen
Janssen is zelf ook bewust modeconsument. Zo koopt ze sinds 2011 geen nieuwe kleding meer, maar struint in binnen- en buitenland tweedehandswinkels af op zoek naar aanwinsten voor haar eigen kledingkast. Het idee om duurzame bruidskleding te verkopen, ontstond tijdens haar reizen door India en Nepal waar ze met eigen ogen zag onder welke erbarmelijke omstandigheden kleding soms gemaakt wordt. Terug in Nederland startte ze eerst het initiatief om vrouwen met een kleine portemonnee bruidsjurken te laten lenen zodat ze toch in het wit trouwen konden. Helaas sloeg dat project niet aan, omdat (nog) te weinig vrouwen bereid zijn in een leenjurk te trouwen. Daarom heeft ze dat idee in de ijskast gezet. "Maar het is een project dat me nog altijd nauw aan het hart ligt." Nu zijn daar de jurken van bamboe, hennep en organische katoen en zijde. Vanuit haar winkel in het witte stadje Thorn waar ze sinds het najaar van 2017 gevestigd is. Haar bruiden komen uit het hele land, van Friesland tot Antwerpen. Hoe ze in Thorn uitkomt? Gewoon een kwestie van goed rondkijken waar panden leegstaan en een beetje mazzel hebben. Ze glimlacht. Thorn heeft niet voor niets de bijnaam als het witte stadje. "Het lijkt gemaakt te zijn voor huwelijken, denk je ook niet?"

Door Kim Noach

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen