Kipcashproces: celstraf van drie jaar voor Hennie van Rey

Contanten werden verstopt in pakketten kippenvlees. Afbeelding: Archiefbeeld Justitie

De Roermondse vleeshandelaar Hennie van Rey is dinsdag door de rechter veroordeeld tot een celstraf van drie jaar, waarvan anderhalf jaar voorwaardelijk. Hij heeft zich in de ogen van de rechtbank schuldig gemaakt aan witwassen.

Tegen hem was vier jaar cel geëist.

Hennie van Rey was een van de voornaamste schakels in een netwerk dat geld wist wit te wassen door miljoen euro’s te verpakken in bevroren kiprollades.

Deze zogeheten ‘kipcash’ werd vervolgens per containerschip vervoerd naar Aruba, van waaruit het dan weer naar Venezuela moest worden gebracht. Justitie heeft het sterke vermoeden dat het geld toebehoort aan een drugsbende die opereert vanuit het Zuid-Amerikaanse land.

Lees ook: Het opzienbarende avontuur van de kipcashmiljoenen

In juni 2015 wisten Nederlandse en Arubaans rechercheteams na weken van voorbereiding een van de kipcashtransporten te onderscheppen. In de container lagen tientallen kiprollades met daarin 2,8 mijloen euro cashgeld. Een dag eerder waren diverse hoofdrolspelers, waaronder Hennie van Rey, al aangehouden. Hij bekende vrijwel direct na zijn arrestatie dat hij was betrokken bij twee kipcashtransporten.

Ex-vriendin
De rechtbank veroordeelde verder de ex-vriendin van Hennie van Rey, Diana P., tot 15 maanden cel, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. Zij haalde onder meer het geld op bij het Designer Outlet Center dat vervolgens werd verwerkt in het geprepareerde kippenvlees.

De man die haar daar het geld kwam brengen, de uit Vught afkomstige Aquiles C., kreeg  een voorwaardelijke celstraf van een jaar opgelegd plus 240 uur werkstraf.

De straf voor Diana P. betekent dat zij niet meer de cel in hoeft. Het onvoorwaardelijke deel van vijf maanden heeft ze al in voorarrest uitgezeten.

Reactie advocaat
Gitte Stevens, de advocaat van Hennie van Rey, laat weten zich nog met haar cliënt te moeten beraden over de vraag of ze in hoger beroep gaat. Desondanks spreekt ze van een mooi resultaat. "Zeker gezien het feit dat mijn cliënt een deels bekennende verklaring heeft afgelegd. In Aruba kregen de medeverdachten 48 maanden cel opgelegd. Hier krijgt mijn cliënt 18 maanden, waarvan hij er al acht in voorarrest heeft doorgebracht."

Door Bram van der Heijden