Wetenschappelijk bewijs: slecht eten veroorzaakt kanker

Afbeelding: iStock

De relatie tussen sterk bewerkt fabrieksvoedsel, zoals vette snacks en frisdrank, en kanker is voor het eerst aangetoond. Wie 10 procent meer van dit soort junkfood eet, heeft 12 procent meer kans op kanker.

Onderzoekers van de Sorbonne Universiteit in Parijs en de Universiteit van Sao Paulo namen jarenlang het eetgedrag van ruim 104.980 gezonde Fransen onder de loep. Het is de eerste keer dat er een directe link is gevonden tussen het voedingspatroon van mensen en kanker, aldus Mathilde Touvier van het Epidemiologie en Statistisch Onderzoekscentrum die het onderzoek leidde. De resultaten verschenen in het vooraanstaande medische tijdschrift The BMJ. 

Bewerkt
Het is nog niet helder welke voedingsmiddelen precies leiden tot het kwaadaardig vermeerderen van cellen. In het onderzoek zijn vier voedselgroepen onderscheiden, variërend van gezond tot heel ongezond. Het is wel duidelijk dat voedingsmiddelen die zijn bewerkt in de fabriek slechter zijn dan eten en snacks die minder zijn bewerkt en ook veel vet, zout en koolhydraten bevatten.

Door AD / Ellen den Hollander