Kiek van Toen: Bewaarschool

Afbeelding: Archief De Limburger

We blijven nog even in de sfeer van de jaren dertig van de vorige eeuw. De knappe zuster Christien poseert met de peuters van de bewaarschool. Het is de kinderen aan te zien dat ze niet elke dag gefotografeerd worden. Aan de muur hangen platen van engelbewaarders en scènes uit het leven van Jezus.

Wie weet in welke school deze kiek genomen is, en herkent iemand de zuster en de kinderen op deze foto uit 1933?

Reacties kunt u sturen naar peter.devreede@delimburger.nl

Oplossing:

We zien zuster Christien met de peuters van de Mariaschool in het kerkdorp Mariaveld in Susteren.
De namen van de kinderen zijn: A.Jansen (getrouwd met Leurs), J. Schulpen (getr.Niesten)‚  M. Weyen, M. Lijnen  (getr. Swillens)‚ R.Lijnen (getr. Tonglet), N. Hos‚ A. Eberson, A.Engelbert (getr. Kleuskens), Fr. Maessen‚ J. Laeven‚ E. Zits,  G.v.Ool (getr. Sanders), H. Claessen (getr. Tellers), R. Huizinga, Ch.Hellebrekers, M. Pesgens‚ A. Gielen, N. Aarns (getr. Engelen),  B. Swillens (getr. Willems)‚ J.Hellebrekers‚ M.Tiddelers, Agnes Jessen, Mie Dings, Tonny Dings, Jeanny Lijnen en Tonny Janssen.
Peter de Vreede

Reacties:

Zelf ben ik geboren in 1933. De kleuterschool/bewaarschool bevond zich op de Seringenlaan in Lindenheuvel. Het gebouw staat er nog steeds.
C. Huisman,
Urmond

Betreffende de foto “kiek van toen” in uw dagblad van j.l. zaterdag het volgende:
De zuster op deze foto is zonder twijfel van de “Zusters van Liefde van Sint Vincentius a Paulo”, een Orde waarvan vroeger alle zusters deze opvallende ‘gevleugelde’ witte nonnenkappen en witte befjes droegen.
Deze Orde was vanaf 1925 aanwezig op de in ontwikkeling zijnde nieuwe wijk Lindenheuvel waar zij het Gezellenhuis bestierden. De gehele verzorging was in handen van de zusters.
Het Gezellenhuis was een tehuis voor vrijgezellen die van elders naar de nieuw gebouwde Staatsmijn Maurits kwamen om daar te werken. Deze tehuizen werden in de Mijnstreek gebouwd om ongewenste toestanden te voorkomen, b.v. dat caféhouders de mijnwerkers als kostgangers gingen houden of om ongewenst cafébezoek af te wenden.
Het Gezellenhuis werd geopend in 1926 en had ook zijn eigen huismeester, eigen rector en eigen kapel.
De Zusters kregen ook de leiding over de eerste kleuterschool op Lindenheuvel aan de Seringenlaan.
Het heeft er alle schijn van dat de foto in uw blad een kleuterklas is van die school die al direct na de opening overliep van kinderen uit de doorgaans jonge gezinnen die neerstreken in Geleen-Lindenheuvel.
Namen van de kinderen en de zuster zijn niet bij ons niet bekend.
Met vriendelijke groet,
Pierre Vossen
Heemkundevereniging Geleen

 

Door Peter de Vreede

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen
Gerelateerde berichten