Mooie praalwagen te koop, prijs n.o.t.k.

In de aanbieding op Marktplaats: onder meer de wagen van de jeugdcarnavalsvereniging uit Evertsoord. © Ruud Hoeijmakers

Na de dolle dagen, de gekke weken. Traditioneel barst tussen carnaval en halfvasten een levendige handel in tweedehands carnavalswagens los. Advertentiewebsite Marktplaats als praalwagencarrousel voor Zuid-Nederland.

Redactie

Mooie polyester wagen te koop. Goed onderstel. Plaats voor 30 personen. 7,5 meter hoog, 3,6 meter breed, 12 meter lang. Prijs n.o.t.k. (nader overeen te komen). De advertentie van Jhonny Peeters uit Ysselsteyn is al een paar honderd keer bekeken. Zo ook de wagen met als thema Madagaskar van Hermans uit Elsloo. Te verkrijgen voor een zacht prijsje: 1500 euro. Of de ‘trom, taptoe, muziek, bar’ uit Beek. Compleet zelfs met tien pakken, blauwe jas, witte broek, witte pruik en bierpulhoed. In de aanbieding voor 550 euro. Amper een week na carnaval tiert de handel op internet welig en wisselen de wagens voor soms een ‘habbekrats’ van eigenaar. „Wij hebben een polyester carnavalswagen te koop staan, omdat we op zoek zijn naar een ander formaat carnavalswagen. In verband met de stalling”, zegt Ruud Hoeijmakers uit Evertsoord. Huis en stalling van de ‘adoptieouders’ staan te koop. „Daar kunnen we niet meer terecht. Bovendien heeft de wagen vijf jaar gediend onder de jeugdcarnavalsvereniging. We zijn aan iets nieuws toe. Kijken wat Marktplaats te bieden heeft.”

Keuze is grootAan keuze op de advertentiewebsite geen gebrek. Daaronder eentje met een Chinees thema en een vrolijk zwaaiende pandabeer. „Voor een schijntje opgehaald uit Urmond”, zegt wagenbouwer Rik Damen van CV Vijf vur Halluf Elluf. „Een opknappertje.” De facelift resulteerde in twee fraaie tweede plaatsen in de optochten van Valkenswaard en Dommelen. En nu is hij weer bijna verkocht aan een vereniging in het West-Brabantse Klundert. Carnavalswagens wisselen regelmatig van standplaats. Vroeger was huren of kopen uit den boze. Niets zo mooi als met gelijkgestemden een eigen wagen te bouwen. Maar met steeds minder beschikbare handjes én tijd is het dé oplossing om carnaval te kunnen blijven vieren. „Het mag de voorpret niet drukken”, zegt Maikel Schmitz uit Venray. „Want er moet altijd wel wat opgeknapt worden.” De wagen van de Hedsbuulen grossierde vorig jaar in eerste prijzen (Venray, Horst, Deurne). Dit jaar was de oogst mager. Verkopen dus, nu het nieuwe eraf is. „Ruilen mag ook”, voegt Schmitz er gauw aan toe. De advertentie is al vóór carnaval geplaatst. „Dan konden nieuwsgierigen de wagen live bekijken in de optocht.” Aan kijkcijfers op Marktplaats geen gebrek: ruim 3200 views. „Volgend jaar een nieuwe wagen, nieuwe pret, nieuwe kansen.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Ander Nieuws