AZ overklast FC Twente in halve finale beker

Afbeelding: ANP

Voor de tweede opeenvolgende keer heeft AZ de finale van het toernooi om de KNVB-beker bereikt.

In eigen stadion en bij lage temperaturen had de formatie van coach John van den Brom weinig moeite met FC Twente, dat alleen in de openingsfase goed partij kon bieden. AZ won met afgetekende cijfers, 4-0.

Schade beperkt
Halverwege was het 1-0 door Guus Til. Wout Weghorst en Oussama Idrissi (2) scoorden na de hervatting. FC Twente, in de eredivisie vechtend tegen degradatie, restte weinig anders dan de schade verder zo beperkt mogelijk te houden.

De openingstreffer viel na 24 minuten. Til schoot beheerst in, na voorbereidend werk van Jonas Svensson. De Noor kon de aanval opbouwen, nadat de Twentse verdediger Cristián Cuevas tot twee keer toe in de fout ging.

Gelijkwaardig
Tot dat doelpunt waren de partijen gelijkwaardig geweest, met misschien FC Twente zelfs wel iets meer in de aanval. Na de eerste tegenslag viel de formatie van coach Gertjan Verbeek terug en kreeg AZ een groot overwicht. Onder meer Alireza Jahanbakhsh kreeg een mogelijkheid, maar hij stuitte op doelman Joël Drommel.

FC Twente was in het eerste deel eenmaal dicht bij een treffer. Oussama Assaidi, terug na enkele weken blessureleed, zag zijn schot echter door Marco Bizot uit de bovenhoek getikt.

Idrissi
Verder was het een kwestie van tijd voordat AZ verder zou uitlopen. In de 64e minuut kopte Weghorst nummer twee binnen, na een voorzet op maat van Oussama Idrissi. Kort later zorgde Idrissi voor 3-0, na voorbereidend werk van Jahanbakhsh en Fredrik Midtsjø. Het vierde doelpunt kwam ook op naam van Idrissi, nu op aangeven van Weghorst.

Vorig seizoen verloor AZ de eindstrijd in de Kuip van Vitesse.

Door ANP

Nieuw: Voetbaluitslagen

Hier vind je alle voetbaluitslagen, de standen en het programma van de Eredivisie t/m de 5e klasse.

> Bekijk hier de voetbaluitslagen