Show & Media

Twan Huys volgt Humberto Tan op als presentator RTL Late Night

Afbeelding: De Limburger

Twan Huys stopt na 25 jaar NOVA en Nieuwsuur als presentator bij de NTR. De Limburgse tv-persoonlijkheid wordt met ingang van het nieuwe tv-seizoen in september de nieuwe presentator van RTL Late Night, waar hij Humberto Tan opvolgt.

Tan maakte woensdag zelf tijdens het programma bekend dat hij ermee stopt. Hij is het er niet mee eens, maar accepteert het besluit van RTL. "We zijn er in het laatste jaar helaas niet in geslaagd om deze aantallen vast te houden. Daarom begrijp ik goed dat RTL kiest voor een andere weg."

Avontuur
Tan maakte de vijf seizoenen naar eigen zeggen 'met veel passie en plezier'. "Een geweldig avontuur waarbij ik bijzondere nationale en internationale gasten heb mogen ontvangen", zegt de presentator, die zich mag gaan richten op andere programma's bij de zender.

RTL Late Night wordt sinds augustus 2013 uitgezonden op RTL 4. Wie het programma in de zomer gaat presteren, is nog onbekend. Eerder namen Peter van der Vorst (2016) en Beau van Erven Dorens (2017) deze taak op zich. 

Dalende kijkcijfers
Het ging al lange tijd niet zo goed meer met RTL Late Night, de talkshow op de late avond van RTL 4. Over het jaar 2015 keken gemiddeld een miljoen mensen naar de tafel van Humberto Tan; sindsdien raakte het programma volgens gegevens van de stichting Kijkonderzoek jaarlijks 150.000 kijkers kwijt.

Uit diverse hoeken kwam kritiek, onder meer van AD-columniste Angela de Jong. Zo vroeg ze zich af of Tan niet 'uit zijn lijden moest worden verlost'. "Dat RTL Humberto iedere dag daar maar laat zitten en al die redacteuren laat werken aan een programma dat niet meer loopt, dat is gewoon sneu", schreef ze.

Sprong
Twan Huys maakt een sprong in het diepe door na 25 jaar de publiek omroep te verruilen voor de presentatie van RTL Late Night. "Na vele prachtige jaren bij de NTR is het tijd voor verandering", zegt hij. "Met ongelooflijk veel plezier kijk ik terug op mijn correspondentschap in Amerika voor NOVA en daaropvolgend het presenteren van Nieuwsuur en College Tour. Na elf jaar als anchor bij de mooiste journalistieke rubriek van Nederland is hun nu tijd voor een nieuw avontuur op de late avond bij RTL."

De uit Sevenum afkomstige Huys (53) bedacht het format van het interviewprogramma College Tour zelf. Het programma is al sinds 2007 te zien bij de NPO. In elke aflevering interviewt hij samen met studenten een bekend persoon uit binnen- of buitenland.

Wolff
Deze week sloot College Tour het seizoen af met een kwade Michael Wolff. De schrijver van de bestseller Fire and Fury over Donald Trump raakte tijdens de opnames geïrriteerd en maakte een sneer over de interviewkwaliteiten van Huys. Wolff besloot daarop alle volgende interviews in Nederland en België te annuleren.

De voormalig Amerika-correspondent haalde daarnaast het Correspondents’ Diner naar Nederland, met premier Mark Rutte in de rol van grappenmaker. Huys werkte zeven jaar als correspondent in de Verenigde Staten. Hij deed verslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, de aanslagen in Washington en New York, de oorlogen in Irak en Afghanistan en de verwoestingen in New Orleans door orkaan Katrina.

Gedreven
Nieuwsuur-hoofdredacteur Joost Oranje benadrukt dat Twan Huys veel heeft betekend voor Nieuwsuur en NOVA: "De NTR verliest een gedreven presentator en journalist in hart en nieren. Maar dat hij na zo’n lange periode een nieuwe stap wil maken, begrijp ik ook. We zullen hem missen, en wensen hem uiteraard alle voorspoed."

Frans Klein, directeur televisie NPO zegt het jammer te vinden dat Twan Huys de publieke omroep verlaat. "Hij is een typische publieke omroep-man. Als kritisch journalist belichtte hij álle kanten van de samenleving", omschrijft Klein de presentator. "We zullen zijn veelzijdigheid missen."

Seizoen
Huys blijft tot 1 mei Nieuwsuur presenteren. Humberto Tan blijft tot het einde van het huidige televisieseizoen presentator van RTL Late Night. De nieuwe talkshow van Huys houdt de naam RTL Late Night, maar wordt opnieuw vormgegeven.

Door AD/ANP