Lekker: gebraden bever met een portsausje

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: bever smaakt niet naar kip.

Bever, zo weten we na het eten ervan, doet qua textuur nog het meeste aan rundvlees denken. Wel rundvlees met een uitgesproken sterke wildsmaak.

Gebraden
We kunnen er nu over meepraten omdat we in Duitsland werden uitgenodigd om bever te eten. Gebraden en gestoofd en ook nog een versie met portsaus erbij. Het vlees moet goed gekauwd worden en de typische wildsmaak zal niet iedereen kunnen bekoren. Het is daarom nog maar de vraag of het een hit wordt als restaurants het ooit op de menukaart zouden zetten.

Jagers en ook beverwachten met jachtakte in Beieren eten wel vaker bever. Ze mogen het niet verhandelen. Het beschermde dier staat dan ook niet op de menukaart van restaurants. Bevers die overlast veroorzaken, bijvoorbeeld door gegraaf in dijken, mogen als daarvoor een ontheffing is afgegeven, in Beieren gevangen en geschoten worden. Afgelopen jaar gebeurde dat daar 1400 keer. Jagers eten de geschoten bever wel in huiselijke kring en serveren het dus soms ook aan bezoek.

Streekgerecht
Meerdere keren gingen er stemmen op om Limburgse bever als een streekgerecht te serveren. Zo gooide Jan Schrijen eind 2016 er als voorzitter van het voormalige Waterschap Roer en Overmaas een balletje over op. Schrijen verwees naar Finland waar bever regelmatig op het menu verschijnt. Hij kreeg ook van mensen een t-shirt met de tekst: Save a tree, eat a beaver.   

Gijs Kurstjens, werkzaam namens natuurorganisatie Ark Natuurontwikkeling, opperde recent om gedode Limburgse bevers achter te laten in de natuur als voedsel voor andere dieren of desnoods op te eten.

Hij vond het namelijk onverteerbaar dat Waterschap Limburg de gedode dieren naar een destructiebedrijf bracht. Het waterschap had met een ontheffing van de provincie begin januari de eerste probleembevers gevangen en gedood.

Onderzoek
Nieuwe exemplaren die worden gedood gaan overigens naar het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voor onderzoek naar de ziekte hazenpest. Ook als het RIVM de bevers niet meer zou nodig hebben voor onderzoek, ziet het  waterschap weinig in het serveren van bever als streekgerecht. Ongewenst, omdat het vraag naar het beschermde dier bever zou kunnen veroorzaken. Bovendien gelden er wettelijke beperkingen.

Door Jan Hensels

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gemeenteberichten