Belastingdienst machteloos tegen nep-Belastingtelefoon

Afbeelding: ANP/AD

Handige online sjacheraars proberen deze aangifteperiode mee te liften op het succes van de Belastingtelefoon.

Op internet circuleren nepnummers die voor 90 cent tot 1,60 euro per minuut doorverbinden met de echte fiscus. De Belastingdienst en Consumentenbond zeggen niets te kunnen doen.

Onopgelost
De Consumentenbond waarschuwde er twee jaar terug al voor, maar het probleem is nog steeds niet opgelost. Typ in Google bijvoorbeeld 'Belastingtelefoon' in en je vindt naast de officiële vraagbaak van de fiscus het nepnummer 0900-1733 van ene 'Belastingtelefoon.info'. Voor 1,60 euro per minuut verbindt die door met de echte Belastingtelefoon. 

Kunstje
Een ander nummer is 0900-8044 van Belasting-geld.nl ('90 cent per minuut met een maximum van 180 euro') Eerder probeerden handige ondernemers via het nummer 0900-8628 hetzelfde kunstje te flikken, eveneens voor 90 cent per minuut. Dat nummer is inmiddels niet meer bereikbaar.

Machteloos
De Belastingdienst en de Consumentenbond zijn op de hoogte van de fake-nummers, maar zeggen niks te kunnen beginnen. "Wij hebben dit juridisch door onze experts uit laten zoeken en zij zeggen dat er momenteel niet tegen op te treden valt", zegt woordvoerder André Karels.
 


Triest
De Belastingdienst baalt van de situatie. "Wij vinden dit hoogst onprettig." De fiscus waarschuwt ook dit seizoen weer via de eigen site, sociale media en flyers. Voor de duidelijkheid: de echte Belastingtelefoon is gratis, het nummer is 0800-0543.

Kwalijk
De Consumentenbond noemt het bestaan van de nummers kwalijk. "Wij waarschuwden hier twee jaar geleden al voor en nu zijn die nummers er nog steeds", zegt Joyce Donat. "Helaas is het enige dat wij kunnen doen aandacht voor het probleem vragen."

Dionne Stax
Wie ook aandacht voor het probleem vraagt is journaalpresentator Dionne Stax. Op Twitter waarschuwt ze haar volgers na het zien van een online advertentie en schrijft: "Kunnen jullie deze advertentie niet uit de lucht halen, Belastingdienst?"

Controles ACM
Mogelijk dat er later dit jaar toch een oplossing komt: de Autoriteit Consument en Markt (ACM) is in januari gestart om te controleren of aanbieders van 0900-, 0906- en 0909-nummers zich aan de regels houden. Die zijn namelijk aangescherpt. "De ACM kan een nummer intrekken als een nummerhouder zich niet aan de regels houdt," stelt zegsman Jeroen Nugteren. 

Klachten
De ACM onderneemt actie na een 'onophoudelijke stroom aan vragen en klachten over dure doorschakelservices en betaaldiensten'. Aanbieders van dure nummers zijn in december geïnformeerd over de controles.

 

Door Redactie