‘Aimabele burgervader’ gaat vertrekken

Afbeelding: Diana Scheilen

Reg van Loo neemt medio december na twaalf jaar afscheid als burgemeester van Vaals. Welke indruk heeft hij gemaakt? We peilden de meningen bij een aantal burgers en politici.

Thijs Jussen, CDA (oppositie)
"Van Loo heeft zich veel gericht op Aken, op zich terecht, want daar komt alle winst voor Vaals vandaan. Maar hij zou de eigen ondernemers moeten bewegen om vriendelijker te zijn tegen Duitse klanten. Van Loo heeft een luisterend oor en als hij je argumenten goed vindt, gaat hij het meteen regelen. Als raadsvoorzitter moet hij wel vasthouden aan twee spreektermijnen. Hij geeft nu te veel ruimte. Ook aan mijzelf, trouwens."

Geert Driessen, exploitant Labyrinth Drielandenpunt
"Van Loo is aangenaam in de omgang, een vaderfiguur. Wel had ik gehoopt dat het vernieuwde Drielandenpunt al klaar was. Dat is natuurlijk geen gemakkelijk project, met zo veel betrokken partijen. Ik zou zeggen: burgemeester geef daar een flinke slinger aan!"

Victor Terpstra, ex-preses Bergdorpje Vijlen
"Ik heb een soort van vriendschap opgebouwd met Van Loo. We vroegen elkaar over en weer om advies. Hij is een integer, warmbloedig, prettig persoon. Hij zwaaide ons ook uit toen we met Vijlen naar het WK voetbal voor bergdorpjes vertrokken."

Oberbürgermeister Marcel Philipp van Aken
"We verliezen we een creatieve en betrouwbare partner, die altijd de intensieve samenwerking tussen Vaals en Aken voor ogen had, die Van Loo ook gestimuleerd heeft. Zo stel ik me ook de samenwerking in het verenigde Europa voor: pragmatisch, verbonden, inspirerend en gedragen door diepe vriendschap."

Ralf Schiffers, Ondernemersvereniging
"Van Loo is een aimabele man met een luisterend oor. Over de opening van het Koningin Julianaplein waren we het niet eens. Wij vonden het nog te vroeg vanwege de leegstand. Van Loo heeft toen z’n zin doorgedreven. De winkels staan trouwens nóg leeg."

Juliette Verbeek, was een jaar wethouder
"Van Loo heeft me in het begin heel erg geholpen met coaching. Ik leerde veel van hem, bijvoorbeeld hoe hij heikele kwesties met burgers aanpakte, door de mensen eerst op hun gemak te stellen. Dat deed hij door verhalen vertellen. Toen ik moest aftreden, was dat een heel verdrietige periode. Het explodeerde binnen twee weken. Ik denk dat Van Loo toen gepoogd heeft me een goed afscheid te bezorgen."

Till Walther, burgerinitiatief Vallei Lemiers
"We hebben een keer met hem gesproken, toen kwam hij zeker ‘burgemeesterlijk’ over. Later was Van Loo heel boos op ons, omdat wij, volgens hem opzettelijk, een verkeerde kaart van de Trambaanfietsroute op onze site hadden staan. Ach, dat was een kortstondige boosheid , dat blijft niet hangen. Bovendien: als de ene burgemeester weggaat, dan komt er een ander."

Door Joos Philippens
Vaals