ING trekt omstreden salarisvoorstel topman Hamers in

Afbeelding: ANP

De omstreden salarisverhoging van ING-topman Ralph Hamers gaat niet door.

De raad van commissarissen van de bank wilde de totale beloning van de Limburger met de helft verhogen naar 3 miljoen euro, maar ziet daar van af onder druk van de felle reacties die dat voorstel teweegbracht in politiek en maatschappij.

Schade
"Wij realiseren ons dat we de publieke reactie in Nederland op deze duidelijk gevoelige kwestie hebben onderschat", liet president-commissaris Jeroen van der Veer in een verklaring weten. Om schade voor het bedrijf te voorkomen is besloten het voorstel niet in stemming te brengen bij de komende aandeelhoudersvergadering.

Discussie
Door het voorstel niet in stemming te brengen bij de komende aandeelhoudersvergadering hoopt ING een langdurige discussie te voorkomen, omdat die de bank mogelijk schade kan berokkenen. De raad van commissarissen gaat terug naar de tekentafel om tot een nieuw beloningsbeleid te komen waarmee het bestuurders toch een concurrerend salaris kan bieden.

Nieuw voorstel
Voor Hamers betekent een en ander dat hij het dit jaar met een bescheiden loonsverhoging moet doen. Het huidige beloningsbeleid biedt ruimte voor een stijging van 2,2 procent, liet een woordvoerder desgevraagd weten. Een nieuw voorstel waarmee zijn beloning verder kan worden opgekrikt, wordt op zijn vroegst volgend jaar behandeld op de aandeelhoudersvergadering, zei hij.

Van der Veer, die vorige week nog beloofde het loonvoorstel voor de topman eind maart te komen uitleggen in de Tweede Kamer, zal er dan niet meer bij zijn. ING maakte eerder al bekend dat hij het na de komende aandeelhoudersvergadering op 23 april voor gezien houdt.

Minister
"Dit is de enige juiste uitkomst van deze discussie", reageert minister Wopke Hoekstra op het nieuws. "Het is een verstandig besluit", zei hij desgevraagd in Brussel.

Lees ook: Partijen blij met besluit ING, maar 'laatste woord is nog niet gezegd'

Vertrouwen
Maandag zei Hoekstra dat hij los van het initiatief van de spoedwet die GroenLinks-leider Jesse Klaver voorbereidt, zoekt naar wettelijke of andere maatregelen om situaties als deze te voorkomen. "Dit ondermijnt het vertrouwen in de banken in zijn geheel en ING in het bijzonder", zei hij toen.

Ook in de Tweede Kamer werd er fel gereageerd op het voorstel van de bank.

Door ANP