Docenten op universiteiten bereiden ook acties voor

Universitair docenten bereiden acties voor, waarbij ze een dag geen colleges geven. Afbeelding: ANP

Universitair docenten bereiden een actiedag voor. Ze willen op alle universiteiten een dag de colleges en werkgroepen schrappen.

De docenten strijden voor vermindering van de werkdruk en betere financiering van universiteiten. "We laten studenten soms maar geen opdrachten maken, omdat we geen tijd hebben om ze na te kijken."

Met WO in Actie hebben universitair docenten de afgelopen maanden de handen ineengeslagen. Ze vinden dat hun studenten niet meer het best denkbare onderwijs krijgen door de hoge werkdruk van docenten.

Niet genoeg tijd
De docenten hebben bijvoorbeeld niet genoeg tijd om colleges goed voor te bereiden, laten opdrachten zitten omdat ze die niet kunnen nakijken en lezen scripties niet eens volledig. Ze verzamelden al duizenden handtekeningen in de strijd om betere werkomstandigheden, maar tot dusver sorteren de acties weinig effect. 

Daarom willen de docenten opschalen. "Het is geen echte staking, maar we willen wél alle collegezalen en werkgroepen schrappen en in één centrale collegezaal een alternatieve informatiedag organiseren", zegt oprichter Rens Bod. En uiteraard komt daar een ultimatum voor minister Van Engelshoven (hoger onderwijs) bij: steek het geld dat vrijkomt door het afschaffen van de basisbeurs direct in het onderwijs en laat het bedrag dat universiteiten krijgen met 3,2 procent groeien, gelijk aan de economische groei in Nederland. 

Aangifte
Als dat niet gebeurt, gaan de docenten door met actievoeren. Ze overwegen onder meer aangifte te doen bij de Arbeidsinspectie, omdat ze hun taken niet kunnen uitvoeren. "We kunnen helemaal geen fulltime docent meer zijn, want dat halen we niet in de tijd. We moeten alle colleges voorbereiden, nakijken, lesgeven. Dat redden we niet in één werkweek", aldus Bod. 

Universiteiten krijgen steeds minder geld per student. De afgelopen 15 jaar is dat bedrag met een kwart gedaald. Bovendien komt er nog een bezuinigingsopdracht van ongeveer 50 miljoen euro aan, een erfenis van het vorige kabinet. 

Werkdruk
De Vereniging van Universiteiten (VSNU) vindt het ook belangrijk dat er meer geld komt en dat de werkdruk vermindert, maar sluit zich niet aan bij de acties. "Voor ons is het belangrijker om met het ministerie van Onderwijs in gesprek te blijven om iets voor elkaar te krijgen", reageert woordvoerder Bart Pierik. Toch sluit de VSNU niet uit dat ze later alsnog aansluit, net als in het basisonderwijs is gebeurd. 

De docenten hebben nog geen datum voor de actiedag geprikt. Ze stappen nu eerst naar de Colleges van Bestuur van de universiteiten om die mee te krijgen. "Maar het wordt in ieder geval voor de zomer", verzekert Bod. 

Door Ellen van Gaalen