Loods vol gestolen auto’s: celstraffen geëist

Foto ter illustratie. Afbeelding: iStock

Justitie wil dat Jacky L. (35) uit Roermond een half jaar de cel in gaat wegens heling.

Eind 2012 werden in een loods van L. op bedrijventerrein Broekhin Noord maar liefst twintig gestolen auto’s of motorblokken van gestolen auto’s gevonden.

De politie doorzocht de hal nadat een in Brabant gestolen vrachtwagen rechtstreeks naar het Roermondse bedrijventerrein reed. De wagen was voorzien van een track and trace-systeem.

Gezondheidsklachten
Jacky stond dinsdag eindelijk voor de rechter in de zaak. Justitie erkent dat de hele rechtsgang wel erg lang heeft geduurd. Was dat niet het geval geweest, dan was er negen maanden tegen L. geëist, zo stelde de Officier van Justitie. Eigenlijk had Jacky samen met zijn vader Jan (57) voor het hekje moeten staan. Jan bleef echter thuis vanwege gezondheidsproblemen, maar vooral ook omdat hij het helemaal gehad heeft met de lange duur van de zaak, stelt advocaat Frank Dronkers.

Bus gestolen
Hoewel vader Jan de poort open deed toen de politie in december 2012 in de loods met gestolen auto’s wilde kijken, wordt hij niet voor deze kwestie vervolgd. Dat ze samen voor het hekje moesten verschijnen, is omdat justitie denkt dat vader en zoon samen een tot camper omgebouwde bus hebben gestolen in Brabant.

De vingerafdrukken van Jacky stonden op de bus, en zijn mobiele telefoon was op het moment van de diefstal in de buurt van de plek waar de bus stond. Toch ontkennen vader en zoon elke betrokkenheid. Mogelijk heeft Jacky in het verleden als monteur eens aan die bus gesleuteld, stelt de Roermondenaar. Ook ontkennen de twee dat ze de Mercedes Vito hebben gestolen terwijl die diefstal volgens Justitie toch echt op hun conto komt.

Speedboten
Vader bekende wel de diefstal van drie speedboten in Well, Roermond en Ohé en Laak. Twee gestolen boten ruilde hij in voor een speedboot van het type ‘Miami Vice’. Volgens het bonnetje was het ding veertigduizend euro waard. Jan L. zei dat hij de boten heeft gestolen omdat hij forse gokschulden had.

Justitie eiste tegen hem 408 dagen cel. Hij krijgt daarmee vanwege de lange duur van de zaak eenvijfde 'korting' op de 17 maanden die justitie eigenlijk wilde eisen. Een forse eis, omdat Jan een bij lange na blanco strafblad heeft. Hij had amper een Belgische celstraf uitgezeten toen hij met de boten aan de haal ging.

Strafblad
Ook zoon Jacky heeft geen blanco strafblad. Hij kreeg in Duitsland een celstraf van ruim drie jaar wegens heling. Jacky ontkent echter dat hij de gestolen auto’s in de door hem gehuurde loods heeft gezet. Hij had een deel van de loods onderverhuurd, zo hield hij de rechter voor. Die onderhuurder is echter nergens te vinden.

Of de twee veel hebben geleerd van de straffen die al jaren boven hun hoofd hangen, wordt door justitie betwijfeld. Bij een recente inval op het woonwagenkamp waar de twee wonen, trof de politie vader en zoon aan terwijl ze aan het motorblok van een net in Duitsland gestolen auto sleutelden. De derde generatie, Jacky’s zoon van 14, deed vrolijk mee. Deze kwestie werd dinsdag niet behandeld in de rechtbank.

De rechtbank doet op 27 maart uitspraak. 

Door Paul Bots