Sittard-Geleen stelt aankoop Dominicanenklooster toch uit

Afbeelding: Peter Schols

Het stadsbestuur van Sittard-Geleen ziet alsnog af van het daags voor de raadsverkiezingen aankopen van het Dominicanenklooster in Sittard, om daar het bestuurscentrum te vestigen.

De geplande extra raadsvergadering hierover donderdag, op verzoek van twintig raadsleden, gaat nu niet door.

B en W zwichten onder de zware politieke druk die ontstond na vragen van coalitiepartij GOB. Volgens GOB leefden er nog zoveel vragen over de geschiktheid van het monumentale kloosterpand aan de Oude Markt, dat de partij ervan uitging dat het college met antwoorden terug naar de raad zou komen, voordat tot aankoop zou worden overgegaan.

Te klein
Dat het klooster mogelijk te klein is om het bestuurscentrum goed te huisvesten, lekte al eerder uit via De Limburger. GroenLinks stapte in december uit de raadswerkgroep, die achter gesloten deuren bij de voorbereiding van de huisvesting is betrokken. De partij vond dat geuite zorgen niet serieus werden genomen.

B en W kwamen vorige week met de mededeling er wel alle vertrouwen in te hebben dat in het monumentale kloosterpand een eigentijds en toegankelijk gemeentelijk bestuurscentrum kan komen. Daarbij kondigde het stadsbestuur aan een akkoord te hebben bereikt met eigenaar Laudy Bouw & Ontwikkeling over aankoop van het pand.

Kaders
Het college meldde een dag voor de raadsverkiezingen van 21 maart definitief te willen besluiten over de aankoop en daarmee binnen de door de raad gestelde kaders te blijven.

Reden voor Kim Schmitz (GroenLinks) om met spoed te verzoeken om een extra raadsvergadering. Een verzoek dat de steun kreeg van twintig raadsleden. Burgemeester Sjraar Cox stelde daarop voor die vergadering donderdag te houden.

Uitspraak
Maar het college ziet nu dus alsnog af van aankoop van het klooster voor de verkiezingen. Met de straks  nieuw gekozen gemeenteraad gaat nu toch gedebatteerd worden over de mogelijkheden en beperkingen van het kloosterpand. Op basis van die discussie zal de raad dan een uitspraak kunnen doen over het wel of niet aankopen van het pand in het Kloosterkwartier.

Overbodig
Dat maakt de extra raadsvergadering van donderdag overbodig, vindt ook Kim Schmitz. Ze noemt het besluit van het college "een goede zaak voor zowel de gemeente als voor het Kloosterkwartier".  Ze is ervan overtuigd dat ook een nieuwe raad na de verkiezingen groen licht geeft voor aankoop van het klooster, "mocht het pand technisch en financieel de juiste keuze zijn".

Door de miljoenenkoop uit te stellen wordt volgens Schmitz voorkomen dat de gemeente "een nieuwe molensteen om de nek krijgt" als het pand toch minder geschikt blijkt te zijn als bestuurscentrum.  GroenLinks noemt de ommezwaai van het college een overwinning op "de huidige bestuursstijl waarbij de raad systematisch gepasseerd wordt."

 

Door Erwin Schmidt