Tefaf trekt iets minder bezoekers

Afbeelding: Tefaf/Loraine Bodewes

Kunstbeurs Tefaf heeft dit jaar circa 68.000 bezoekers gehad. Dat zijn er iets minder dan vorig jaar toen de beurs in het Mecc circa 70.000 bezoekers trok.

De opening van de beurs was dit jaar kleiner dan voorgaande jaren. "In plaats van 10.000 bezoekers hadden we dit jaar bij de opening 5000 bezoekers. Dat verklaart waarom we dit jaar iets minder bezoekers hadden", aldus Diana Cawdell, hoofd marketing en pr.

Kwaliteit
Niettemin spreekt Cawdell van "een zeer goede beurs, omdat er veel goede verkopen zijn gedaan". Niet alleen de hoeveelheid bezoekers is volgens haar bepalend voor het succes van een internationale beurs als Tefaf maar vooral ook de kwaliteit van de kopers en hun bereidheid aankopen te doen.

Topstukken verkocht
Over het totale bedrag van de verkochte kunstvoorwerpen tijdens de beurs kon Cawdell zondagavond (nog) niets zeggen. Eerder al werd bekend dat een van de topstukken van de Tefaf, het schilderij Lilacs (Seringen) van Van Gogh, werd verkocht. Voor hoeveel is niet bekendgemaakt.

Verheugd toonde de Britse marketingdirecteur zich over het feit dat al op de eerste beursdag een ander topobject, een 17de eeuwse ivoren en zilveren Guild klok, werd verkocht. "Een meesterwerk." Ook over de verkoopprijs hiervan werden geen mededelingen gedaan.

Tevreden
Van kunstverzamelaars had de Tefaf-directie vernomen dat zij tevreden waren over de opzet en nieuwe vormgeving van de beurs. "Vooral was men blij dat zeer veel nieuwe kunstvoorwerpen werden aangeboden tijdens de beurs." Maar Tefaf moet deze lof niet te lang koesteren, meent Cawdell.

"De wereldwijde kunstmarkt is aan het veranderen. Nieuwe verzamelaars doen hun intrede, we moeten ervoor zorgen dat we deze nieuwkomers warm maken voor de Tefaf." Een andere uitdaging is dat zo streng mogelijke procedures worden opgesteld om te voorkomen dat nep of vervalste kunstwerken te koop aan worden geboden op de Tefaf. "Met experts uit heel de wereld werken we daar aan."

 

Door Ray Simoen
Maastricht