Volkszanger John de Bever (53) trekt zaalschoenen nog eens aan

Afbeelding: Youtube

John de Bever - ooit ’s werelds beste zaalvoetballer, nu volkszanger - helpt het in spelersnood verkerende Fermonia Boys uit. Zijn leeftijd (53) staat hem daarbij niet in de weg. Zijn artiestenagenda zo nu en dan wél.

Een telefoontje van bestuurslid Dave Fermont was voor John de Bever voldoende om te besluiten in de auto te stappen en naar Heerlen te rijden voor een potje zaalvoetbal met zijn oude club Fermonia Boys. "Ik heb daar meer dan tien jaar geleden gevoetbald en stond nog steeds op de lijst. Kon dus zo meedoen", zegt hij terwijl hij zijn auto richting Heusden stuurt, waar een optreden gepland staat.

Hit
John de Bever werd in 1997 na een succesvol WK in Brazilië gekroond tot beste zaalvoetballer ter wereld. In zijn carrière speelde hij onder meer voor het Roermondse Fermonia Boys. Na zijn loopbaan maakte De Bever van zingen zijn beroep. Met Jij krijgt die lach niet van mijn gezicht scoorde hij een serieuze hit. "Ik heb altijd contact gehouden met de club. En als ik niet hoef op te treden, ben ik best bereid wedstrijden te spelen als ze me nodig hebben."

Gele kaarten
Dat was dit seizoen tot nu toe drie keer het geval. In een eerder duel baarde De Bever opzien met drie doelpunten, afgelopen vrijdag speelde hij tegen BE’79 (4-12 verlies) een negatieve hoofdrol met twee gele kaarten. "Ik ben nog bloedfanatiek. Dan zeg ik wel eens iets tegen een scheidsrechter wat niet zo verstandig is. Maar ik heb ergere dingen gehoord. Ik reageerde met een kwinkslag op een aantal beslissingen. Hij deed niets tegen een elleboogstoot - die jongen bloedde als een rund - en gaf een onterechte strafschop."

Hij mist nu automatisch de volgende wedstrijd. "Geeft niet, ik moet toch zingen." Supporters moeten dus nog even wachten tot ze De Bever weer in de sporthal kunnen bewonderen. "Ik kan volgens mij over twee weken nog meedoen, daarna ben ik de weekeinden volgeboekt."

Handtekeningen
De toeschouwers in de Heerlense hal reageerden enthousiast op de aanwezigheid van De Bever bij Fermonia Boys. "Er zitten aardig wat allochtone jongeren op de tribune, maar die zongen net zo goed Johns grootste hit", merkte Fermont op. "En na afloop was hij wel een tijdje bezig met op de foto gaan en handtekeningen uitdelen." De Bever wordt dan ook gevraagd te zingen, zoals hij in zijn eerdere periode bij de club, ruim een decennium geleden, ook al zo graag deed. Legendarisch waren de spontane optredens na de wedstrijd met Ed Fermont in de kantine. "Ook nu kwam dat verzoek. Maar het was niet nodig. De aanwezige dartclub was me voor", aldus De Bever.

Conditie
Ondanks de 53 jaren op zijn teller geeft hij aan nog prima mee te kunnen op het één na hoogste niveau van Nederland. "Ballen tegenhouden als laatste man is nu mijn rol. Ik doe het graag en hou zo bovendien mijn conditie op peil, wat ook op de bühne weer van pas komt. Ik had het zwaarder verwacht. Dacht dat ik na een wedstrijd vier dagen niet zou kunnen lopen. Dat bleken er maar twee te zijn."

Bij Fermonia Boys - dat na het vertrek van een aantal spelers het seizoen moet uitzingen - zijn ze blij met de beschikbaarheid van De Bever. Fermont: "Hij heeft ervaring, geen overgewicht en speelt voor een man op die leeftijd op een gunstige positie. Ondanks zijn carrière in de muziek is John niet te beroerd hulp te bieden aan zijn oude club."

Door Nick Bruls

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen