Lourdes-vluchten vanaf Beek met Poolse maatschappij

Afbeelding: AFP

Het aantal Lourdes-vluchten vanaf Maastricht Aachen Airport stijgt dit jaar naar achttien. De eerste vlucht is op 30 april, de laatste medio september.

De pelgrims vliegen dit jaar voor het eerst met de nog jonge Poolse maatschappij Enter Air, nadat het Spaanse Albastar was afgehaakt.

Te druk
Dit is het derde jaar dat de vluchten naar het Zuid-Franse bedevaartsoord vanaf MAA vertrekken. Daarvoor was Eindhoven de opstapplaats, maar op die luchthaven was het te druk geworden om de pelgrimsvluchten in te passen.

De achttien vluchten worden georganiseerd door een keten van bedevaartsorganisaties, waaronder Huis voor de Pelgrim in Maastricht. Volgens directeur Olivier Dols van het Huis voor de Pelgrim zijn de meeste vluchten bijna volledig volgeboekt.

Busreizen
Twee jaar geleden konden Lourdesgangers ook nog per trein naar de plaats waar Maria midden negentiende eeuw aan het boerenmeisje Bernadette verscheen. Die bleken niet meer inpasbaar te zijn in de dienstregeling van de Franse spoorwegen. Naast de vluchten bieden de organisaties ook busreizen aan. Daaronder een speciale uit Frankrijk afkomstige bus voor pelgrims die aan rolstoel of bed zijn gebonden. Huis voor de Pelgrim werkt met circa achthonderd vrijwilligers van wie er circa vijftig met elke vlucht meegaan. 

Door Benti Banach

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →