'Trollenleger' gebruikt om imago Dotan op te vijzelen

Afbeelding: ANP/Sander Koning

Een enorm leger aan fans, emotionele verhalen én een sterk imago: er leek geen einde te komen aan Dotans succesvolle carrière.

Maar niets is minder waar. Uit een uitgebreid onderzoek van de Volkskrant blijkt dat de zanger nepprofielen gebruikte om zijn voorkomen een flinke boost te geven. 

In 2015 maakt Dotan furore als hij een ernstig zieke fan na afloop van zijn show een hart onder de riem komt steken. De fan, genaamd Aron Leegwater, deelt het verhaal op sociale media. Lovende reacties volgen op het mooie gebaar van Dotan. Diverse media schenken aandacht aan de gebeurtenis en het bericht wordt massaal gedeeld. Maar, zo blijkt nu, die ontroerende ontmoeting in de parkeergarage van de Ziggo Dome heeft nooit plaatsgevonden. Aron Leegwater is namelijk een fictief persoon.

Lees ook: Dotan blaast optreden ParkCity Live af

In 2017 is het weer raak als Dotan meent dat er een meisje in het vliegtuig zit dat zijn muziek luistert. Ze schijnt groot fan van hem te zijn, maar heeft geen idee dat de artiest in levende lijve naast hem zit. Op Twitter houdt Dotan zijn volgers op de hoogte van het bijzondere gesprek. Na afloop stopt de 31-jarige Dotan een briefje in haar handen met zijn e-mailadres erop. Wéér weet Dotan alle aandacht op zich te vestigen in de media en wordt hij de hemel ingeprezen. Maar ook dit verhaal roept de nodige twijfels op bij oplettende lezers.

Sociale media
Maar ook op sociale media is er een patroon te vinden in een groot deel van Dotans 'fans'. Zodra één van zijn nummers wordt gedraaid, draaft een leger op dat elkaar massaal laat weten dat zijn muziek wordt afgespeeld. 'Door Dotans liedjes heb ik mijn miskraam weten te verwerken', wordt er onder meer geschreven.

De nogal fanatieke aanbidders van Dotan proberen op Wikipedia zanger te promoten. Eén van die accounts blijkt de voormalig manager van Dotan te zijn: Marlous Hoogendoorn. Ze geeft toe in de val te zijn getrapt en biecht op schuldig te zijn aan het aanmaken van 45 nepaccounts, in opdracht van  de zanger. "Als hij zichzelf op de radio had gehoord, nam hij contact met me op. Dan moesten we even gaan duwen", vertelt ze aan de Volkskrant.

Hoogendoorn benadrukt niet verder te zijn gegaan dan dat. Van het online aanvallen van andere artiesten of het verzinnen van heftige verhalen is geen sprake, laat ze weten.

Misselijk
Dotan zelf reageert geschokt op de onthulling van de krant. "‘Ik vind het heftig. En heel naar.’ De Home-zanger is naar eigen zeggen bereid om zijn profielen op te schonen en wil dat de onderste steen boven komt. "Ook als dat betekent dat ik geen social media meer heb of met 1 volger moet beginnen. Dat is dan maar zo. Ik wil gewoon niet dat dit te vinden is op mijn pagina’s. Ik wil dat dit verdwijnt. Ik word er misselijk van als ik dit zie."

Over zijn verouderde e-mailadres, dat gekoppeld is aan meerdere nepprofielen, zegt hij zich van geen kwaad bewust te zijn. Ze zouden ook niet bedoeld zijn om fake fans de wereld in te helpen. En de ontmoeting met een doodzieke fan? Daar wist hij niets vanaf. "Er komen gewoon heel veel van dit soort berichten binnen. En het is ook niet mijn verantwoordelijkheid of werk om te checken wie wel of niet echt is", aldus Dotan.

Volgens Dotan zijn de nepprofielen niet meer actief geweest sinds er een een ‘herstructurering’ in zijn team is geweest. ‘Ik heb altijd mijn muziek willen laten spreken en zal dit blijven doen", besluit hij in zijn verklaring.

Door AD/Maxime Segers

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen