Michael Valgren sprint naar zege in Amstel Gold Race

De Deen Michael Valgren heeft zondag verrassend de 53ste editie van de Amstel Gold Race op zijn naam geschreven. Na 260,6 kilometer en 35 hellingen versloeg hij op de Rijksweg in Vilt tweevoudig winnaar Roman Kreuziger in de sprint. Enrico Gasparotto werd derde.

Al vroeg in de wedstrijd vormde zich een kopgroep van negen renners, met daarbij twee Nederlanders. Bram Tankink (Lotto-Jumbo), bezig aan zijn laatste seizoen, en Oscar Riesebeek (Roompot) gingen op pad met Tsgabu Grmay (Trek), Willie Smit (Katjoesja), Matteo Bono (UAE), Lawson Craddock (EF Education), Edward Dunbar (Aqua Blue), Marco Tizza (Nippo) en Preben Van Hecke (Sport Vlaanderen-Baloise). Zij kregen een maximale voorsprong van zestien minuten. Voor Tankink, woonachtig in de buurt van Maastricht, was het een fraai eresaluut in zijn laatste Amstel Gold Race. 

Rekensom
In het peloton namen Movistar (Valverde), BORA (Sagan) en Astana (Valgren) het heft in handen. Zij controleerden de koers en brachten de voorsprong stukje bij beetje terug. De rekensom bleek te kloppen. Na de Gulpenerberg bedroeg de voorsprong nog maar tweeënhalve minuut. Tankink moest zijn metgezellen op 36 kilometer van de aankomst laten rijden. De Tukker nam afscheid in stijl. 

In het peloton meldden de grote kanonnen zich voorin. De voorbode voor een schitterende finale. Tosh van der Sande reed zich leeg in dienst van Tiesj Benoot en Tim Wellens. Ook Mikel Landa was attent: de Bask gooide tot twee keer toe de knuppel in het hoenderhok. Daarna was het de beurt aan Jon Izagirre, vorig jaar zevende in Limburg. De broer van Gorka sloeg meteen een gat en ging op zoek naar de kopgroep maar werd weer teruggefloten door de andere favorieten. Ook Sagan testte even de benen, maar hield zich daarna weer gedeisd. Met Enrico Gasparotto (2012, 2016) en Roman Kreuziger (2013) gingen twee oud-winnaars samen op pad. Het duo verstond elkaar wonderwel en samen gingen ze op zoek naar het restant van de kopgroep.


Teruggefloten
Bij de achtervolgers was Greg van Avermaet de volgende die wist weg te springen. De Olympisch kampioen nam de Fransman Rudy Molard mee in zijn wiel. Onder aanvoering van Peter Sagan en Jakob Fuglsang werd het duo teruggefloten. Daarna was het moment van Alejandro Valverde daar. El Imbatido gooide het merendeel van de favorieten overboord. Onder meer Sagan, Fuglsang  en Alaphilippe waren wel mee. Wat volgde was een spervuur aan demarrages. Ook vroege vluchters Preben van Hecke en Oscar Riesebeek probeerden nog weg te springen.

Op twee kilometer van de streep sloegen Roman Kreuziger en Michael Valgren de handen in elkaar. Peter Sagan (oud-teamgenoot van Kreuziger) liet een gaatje vallen. Enrico Gasparatto wilde de sprong nog maken maar kwam te laat. In de sprint was Kreuziger niet opgewassen tegen de Deen, die na de Omloop Het Nieuwsblad ook de Amstel Gold Race aan zijn palmares mag toevoegen.  

Vul hier een omschrijving van de foto in.

Merckx
Slechts één renner slaagde er eerder in om zowel de Omloop Het Nieuwsblad als de Amstel Gold Race in hetzelfde seizoen te winnen: Eddy Merckx in 1973. Nu dus ook Michael Valgren.

"Onvoorstelbaar'', zei de verdiende winnaar na afloop van de wedstrijd. "Mijn tweede aanval was de juiste. Ik heb het afgemaakt en ben heel blij met deze overwinning, ook voor het team. Het zit goed met de toekomst van het Deense wielrennen.''

Uitslag
1. Michael Valgren, Den, Ast: 6.34.25
2. Roman Kreuziger, Tsj, Mit: z.t.
3. Enrico Gasparotto, Ita, Bhr: z.t.
4. Peter Sagan, Slw, Bor: +0.12
5. Alejandro Valverde, Spa, Mov: z.t.
6. Tim Wellens, Bel, Lot: z.t.
7. Julian Alaphilippe, Fra, Qst: z.t.
8. Jakob Fuglsang, Den, Ast: z.t.
9. Lawson Craddock, VS, Edu: z.t.
10. Jelle Vanendert, Bel, Lot: z.t.
21. Oscar Riesebeek, Ned, Roo, +0.56
28. Robert Gesink, Ned, Tlj, +2.11
35. Bauke Mollema, Ned, Tre, z.t.
41. Pim Ligthart, Ned, Roo, +3.26
45. Bert-Jan Lindeman, Ned, Tlj, z.t.

Vul hier een omschrijving van de foto in.

 

 

Door Redactie

Speel gratis mee met het Formule 1-spel

Daag je vrienden uit in een subpoule en win!

Voorspel bij elke Grand Prix de kwalificatie & uitslag en maak kans op mooie prijzen.

> delimburger.nl/f1