Eénvijfde van alle docenten LVO Maastricht moet elders aan de slag

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Bijna éénvijfde van het Maastrichtse personeelsbestand van de onderwijskoepel LVO krijgt een nieuwe baan elders in de provincie. Een groep van 125 docenten heeft afgelopen maandag de mededeling gekregen dat ze met ingang van volgend schooljaar op een onderwijsinstelling buiten de stad aan de slag moet.

De ingreep is nodig omdat de leerlingenaantallen in Maastricht al enkele jaren teruglopen. Deels als gevolg van de krimp, deels door de uitstroom naar scholen in het Heuvelland en België.

Baangarantie
"Iedereen binnen LVO heeft baangarantie", zegt Jeffreye Vossen van de centrale directie van LVO Maastricht. "We proberen bij de verplaatsing zoveel mogelijk rekening te houden met de woonplaats van betrokkene. Als iemand in Sittard woont, kijken we of er plek is op het Graaf Huyn College bijvoorbeeld." Onder de docenten van LVO-Maastricht heerst volgens hem "teleurstelling, berusting maar ook opluchting. Het was bekend dat er een hele forse reductie zat aan te komen. Nu weet iedereen waar hij of zij aan toe is."

Inhaalslag
De ouders van de leerlingen van de Bernard Lievegoedschool, het Bonnefantencollege, Porta Mosana, het Sint Maartenscollege, Terra Nigra en het VMBO Maastricht zijn dinsdag geïnformeerd. In een brief schrijft LVO dat het personeelsbestand hoort mee te groeien of te krimpen met de leerlingenaantallen. "Dat is niet ieder jaar gebeurd. Die inhaalslag hebben we nu in één keer gemaakt voor schooljaar 2018-2019. Op de verschillende locaties van LVO Maastricht is de afgelopen maanden hard gewerkt om maatregelen te bedenken die het onderwijs ontzien. We zullen daarbij keuzes moeten maken: met minder mensen kunnen we immers ook minder doen, daarover moeten we eerlijk zijn. Hierbij stellen we de kwaliteit van onderwijs voorop."

Door Pascale Thewissen

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen
Maastricht