Fit & Beauty

Fijn zon! Maar kan ik mijn zonnebrandcrème nog gebruiken?

Afbeelding: Istock

Heerlijk, het worden zomerse dagen. Volop zon, lekker warm. Dat je je moet insmeren, mag inmiddels bekend zijn. Maar hoe weet je of die fles zonnebrandcrème in het badkamerkastje nog goed is?

De UV-index schommelt de komende zonnige dagen tussen 5 en 6, wat concreet betekent dat iemand met huidtype II (verbrandt gauw, wordt langzaam bruin) na 25 minuten stevig kan verbranden. In april heeft je bleke huid bovendien nog geen 'beschermlaag' opgebouwd.

Nog een voorraadje zonnecrème liggen van vorige zomer? Dan kan het best dat die nog bruikbaar is. Volgens de fabrikanten zelf kun je de crème ongeveer een jaar lang bewaren, maar uit onderzoek is gebleken dat ze vaak langer houdbaar zijn. Hoe denkt een dermatoloog daarover?

Gezond verstand
"Gebruik je gezond verstand als het om zonnecrèmes gaat", zegt dokter Thomas Maselis. "Als je vorig jaar eentje met factor 50 hebt gekocht, dan zal die een jaar later nog steeds werken, alleen zal de factor dan bijvoorbeeld wel gedaald zijn naar 40 of 30. Wil je honderd procent zeker zijn, respecteer dan de datum die vermeld staat op het flesje. Meestal prijkt er op de verpakking een cosmetisch potje waarop staat hoe lang het product goed blijft eenmaal je het hebt geopend", klinkt het. 

Gulden regels
Wil je de zonnecrème zo lang mogelijk bewaren, dan moet je dat met beleid doen. Berg het ergens op waar het donker, koel en droog is. Vermijd vooral direct contact met zonlicht, want daardoor kan de samenstelling veranderen. "Het is natuurlijk geen goed idee om je zonnecrème op het dashboard van je wagen te laten liggen. Zonnecrème is vooral gevoelig voor temperatuurschommelingen en licht", zegt de dermatoloog.

En als je eenmaal hebt uitgevist of je zonnecrème nog goed is, dan kun je beginnen smeren. Maar hoe vaak doe je dat best? "Als je bijvoorbeeld gewoon een terrasje gaat doen, dan volstaat een keer om de vier uur", geeft de dermatoloog aan. "Ga je in het water dan moet je je om de twee uur insmeren."

Door HBvL