Rechter: misbruikmeldpunt schond fundamentele rechtsbeginselen

Foto ter illustratie Afbeelding: AD

Het Meldpunt Seksueel Misbruik Katholieke kerk heeft slachtoffers soms te makkelijk erkend, en daarmee mogelijke daders te makkelijk veroordeeld.

Dat stelt de Rechtbank Gelderland in een zaak die was aangespannen door de Stichting Sint Jan voor Eerlijk Proces, die opkomt voor in haar ogen ten onrechte aangeklaagde priesters en broeders.

Gijsen
De zaak rond oud-bisschop Gijsen is in de rechtbank als voorbeeld gebruikt. De rechtbank gaat in de uitspraak echter niet in op individuele gevallen, maar reageert juist in de breedte op het meldpunt. Volgens de rechtbank kloppen de procedureregels van het Meldpunt Seksueel Misbruik wel, maar heeft het meldpunt zich niet aan die regels gehouden. Daardoor zijn ‘fundamentele rechtsbeginselen’ geschonden, stelt de rechter.

Het meldpunt erkende de voorbije jaren bijna duizend slachtoffers. Die kregen in veel gevallen ook een schadevergoeding toegekend. In veel gevallen vond het meldpunt het voldoende als een klacht aannemelijk was gemaakt.

Volgens de rechter zijn de beschuldigingen zo heftig, dat er niet lichtzinnig mee omgesprongen mag worden.

Toelichting
Het meldpunt laat in een persverklaring weten de rechtszaak te betreuren, omdat slachtoffers daardoor opnieuw met de voorvallen geconfronteerd worden. Volgens het meldpunt heeft de rechtbank op eigen houtje uitspraken opgezocht en vergeleken, zonder het punt om toelichting te vragen. Het meldpunt kijkt nog of er hoger beroep wordt aangetekend.

Door Paul Bots