Recepten

Party op je bord met asperges van Limburgse bodem

  • Lente op je bord: aspergerisotto met daslookpesto
Een lentefeestje op je bord! Daslook en groene asperges van onze eigen Limburgse bodem zijn er allebei weer, en kun je ook nog eens prima combineren.

Ik neem bij voorkeur niet te dikke asperges zodat de stukjes fijn en elegant zijn. Omdat daslook uit de lookfamilie komt, kun je het teentje knoflook uit de pesto weglaten.

Aspergerisotto met daslookpesto

Voor 4 personen
Bereiden: 35 minuten

Ingrediënten
- flinke handvol daslook
- 1 eetlepel pijnboompitten
- 75 ml extra vergine olijfolie
- 50 gram geraspte parmezaanse kaas
- 350 gram groene asperges
- 1 sjalot
- 300 gram risottorijst
- 125 ml droge witte wijn
- 1 liter groentebouillon
- 3 eetlepels crème fraîche

Nodig
- keukenmachine of staafmixer

Bereiden
Pureer in de keukenmachine of met de staafmixer de daslook met de pijnboompitten en 50 ml olijfolie glad. Voeg 3 eetlepels kaas toe en breng de daslookpesto op smaak met zout en peper.

Breek of snijd een stukje van de onderkant van de asperges. Snijd de asperges in stukjes van 3-4 cm. Pel en snipper de sjalot.

Verhit de resterende olijfolie in een wijde pan met dikke bodem. Fruit de sjalot 1 minuut. Schep de rijst erdoor en bak tot de korrels glanzen en glazig zijn. Schenk de wijn erbij. Laat de rijst de wijn zachtjes kokend opnemen. Voeg vervolgens steeds een flinke soeplepel bouillon toe. Laat de rijst ook de bouillon zachtjes kokend opnemen alvorens een nieuwe schep toe te voegen. Roer intussen haast ononderbroken met een houten lepel. Kook de risotto zo in 15-18 minuten beetgaar. Kook intussen de stukjes asperge in water met zout in 5 minuten knapperig gaar.

Neem de pan van het vuur. Roer de crème fraîche erdoor en schep de asperges en de pesto door de risotto. Breng op smaak met peper en eventueel nog een beetje zout. Leg de deksel op de pan en laat de risotto 5 minuten rusten. Serveer de risotto met de rest van de parmezaanse kaas apart erbij.

Janneke Philippi is foodstyliste en kookboekenauteur. Daarnaast schrijft ze recepten voor veel tijdschriften.
Ze heeft een maandelijkse rubriek in foodmagazine Delicious.
Samen met haar man, foodfotograaf en grafisch vormgever, Serge Philippi, maakte Janneke meerdere kookboeken die ook in het buitenland worden uitgegeven.

www.studiophilippi.nl
facebook.com/jannekephilippinl
instagram: jannekephilippi

Door Janneke Philippi