Recepten

Stoer het weekend in met waterkerssoep en pestocroutons

Waterkers - of cresson, zoals onze zuiderburen zo mooi zeggen - vind je in flinke bossen op de markt en bij de groenteboer.

De donkergroene, stevige blaadjes smaken lekker peperig. Ik houd meestal wat waterkers apart om er stoere waterkerspesto mee te maken en de soep fraai te garneren.

Waterkerssoep met pestocroutons
voor 4 persoenen
Bereiden: 25 minuten

Ingrediënten
- 2 flinke bosjes waterkers (totaal circa 300 gram)
- 4 tenen knoflook, gepeld
- 125 ml extra vergine olijfolie
- 1 flinke ui, gesnipperd
- 400 gram kruimige aardappel, geschild en in blokjes
- 1,5 liter groentebouillon
- 1 eetlepel pijnboompitten
- 5 eetlepels geraspte parmezaanse kaas
- 1/2 ciabatta, in dunne sneetjes

Nodig:
- staafmixer


Bereiding:
Snijd of pluk de harde steeltjes van de waterkers. Was de blaadjes; houd een handjevol waterkers apart. Hak 3 tenen knoflook fijn. Verhit 3 eetlepels olijfolie in een soeppan. Fruit de ui en 3 tenen knoflook. Schep de aardappelblokjes erdoor en bak 3 minuten mee, zonder te kleuren. Schenk de bouillon erbij en breng aan de kook. Kook de aardappel in 15 minuten zachtjes gaar. 

Pureer intussen met de staafmixer de apart gehouden waterkers met de pijnboompitten, de laatste teen knoflook en een flinke scheut olijfolie tot een gladde, smeuïge pasta. Meng er 3 eetlepels parmezaanse kaas door. Breng de pesto op smaak met zout en peper.

Verhit in een koekenpan 3-4 eetlepels olijfolie. Bak de sneetjes ciabatta aan beide kanten goudbruin en krokant. Schep op de croutons een beetje waterkerspesto. 

Voeg de rest van de waterkers toe aan de soep - houd eventueel nog een paar takjes apart voor de garnering. Laat de blaadjes in 2-3 minuten slinken. Pureer de soep met de staafmixer. Voeg zout en peper naar smaak toe. Schep de soep in 4 kommen en leg in elk 1 of 2 pestocroutons. Bestrooi de soep met de laatste 2 eetlepels parmezaan, garneer eventueel met een takje waterkers en serveer met de rest van de pestocroutons.

Dit recept is eerder gepubliceerd in Soep bij Janneke thuis, een (indien gewenst gesigneerd) exemplaar is te bestellen via jannekephilippi.nl

Janneke Philippi is foodstyliste en kookboekenauteur. Daarnaast schrijft ze recepten voor veel tijdschriften.
Ze heeft een maandelijkse rubriek in foodmagazine Delicious.
Samen met haar man, foodfotograaf en grafisch vormgever, Serge Philippi, maakte Janneke meerdere kookboeken die ook in het buitenland worden uitgegeven.

www.studiophilippi.nl
facebook.com/jannekephilippinl
instagram: jannekephilippi

Door Janneke Philippi