Bergen zet de rem op het fietstoerisme

Fietstoeristen in Bergen nemen vaak hun eigen drank en boterhammen mee. Afbeelding: Mara van den Oetelaar

Bergen investeert flink in fietspaden en anderen gaan met de opbrengst lopen. Bergen ziet dat graag anders en trapt op de rem bij meewerken aan fietsmanifestaties.

Wethouder Antoon Splinter wil eerst een beeld vormen van waar Bergen zoal aan meedoet.

Negentien plaatsen doet de Limburgse omroep aan tijdens de Tour de France in juli. Tour de Limbourg heet de tocht door wat L1 "de wielerprovincie van Nederland" noemt. "De uitzendingen komen tot stand in samenwerking met de deelnemende gemeenten", schrijft L1 op zijn website. Bergen zit daar niet bij. Want samenwerking betekent vooral dokken, een paar duizend euro, en dat heeft Bergen er niet voor over.

Bak geld
En al helemaal niet omdat het, aldus wethouder Antoon Splinter, niet de bedoeling was om uit te gaan zenden vanuit het toeristisch centrum Nieuw Bergen maar vanaf een plek op de hei in Afferden bij de golfbaan. "Ik vind het allemaal leuk en aardig dat ze ons komen vertellen dat we aan Tour de Limbourg mee moeten doen maar dan moest er wel een bak geld bij."

Televisie
Het verzoek uit Maastricht om mee te betalen aan een televisie-uitzending over wielrennen was voor Splinter aanleiding om aan de rem te trekken. De wethouder laat zijn ambtenaren nu eerst eens uitzoeken waar Bergen zoal aan meebetaalt. En waaraan anderen verdienen terwijl Bergen moet zorgen dat er fietspaden zijn en dat die ook nog worden onderhouden.

Tientje
"Er zijn organisaties die een tientje vragen aan mensen voor een fietsroute die er al ligt in Bergen. Mijn grote zorg is dat er allerlei partijen dat netwerk waarin tonnen gemeenschapsgeld zit, misbruiken voor eigen gewin." Het aantal aanvragen voor medewerking is groot. "Die organisaties laten niets achter, alleen geparkeerde auto’s op alle mogelijke plekken", zegt Splinter. En nog erger: veel fietsers nemen hun eigen eten en drinken mee, dat levert dus niets op voor de regio.

Door Jos Bouten
Bergen