Dit artikel is exclusief voor abonnees van De Limburger
Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >

Recepten

'Paling roken is een ambacht, elke vis is anders'

Bon Appetit

  • 'Paling roken is een ambacht, elke vis is anders'
    Ooit was Raymon van Lieshout champignongkweker, nu 'zit hij in de vis'.
Hij zit hemelsbreed op 164 kilometer afstand van de zee. Hij heeft geen Zeeuwse roots, geen Volendams hart. Toch is Raymon van Lieshout vol overtuiging een palingrokerij begonnen in het Zuid-Limburgse Bunde.

Paling een typisch Hollands product? Vergeet het maar. Paling komt uit de Sargassozee, ergens in de mysterieuze Bermudadriehoek. Het is ook een mysterieus dier, dat wetenschappers nog steeds voor raadsels stelt. De miniatuurglasaaltjes leggen vanaf hun exotische geboorteplek duizenden kilometers af, op weg naar de zoetwaterrivieren waar ze opgroeien. Als geslachtsrijpe palingen keren ze tientallen jaren later terug naar hun geboorteplek in de Sargassozee om zich voort te planten. Ze hebben een fenomenaal ...