Grootste Duitse tank ooit onderweg naar Nederland

Hij komt wel, hij komt niet. Hij komt wel. Maar misschien lukt het toch weer niet. Directeur Erik van den Dungen van het Oorlogsmuseum Overloon zit de komende drie nachten een beetje met een Duitse tank in zijn maag.

Het gaat om de grootste tank die de soldaten van Hitler ooit hebben gebruikt. De Königstiger weegt zeventig ton en is in de Tweede Wereldoorlog achtergelaten in Noord-Frankrijk. Sindsdien is de tank dat land nooit meer uit geweest.

Uitlenen
De eigenaar van de tank, een Frans museum, leent het gevaarte het komend weekeinde echter uit aan ‘Overloon’. Daar vindt deze zaterdag en zondag voor de negende keer de Militracks plaats, een evenement waarbij onder meer veel voertuigen te zien zijn die tijdens de Tweede Wereldoorlog dienst hebben gedaan. De tank wordt dit jaar één van de (letterlijk en figuurlijk) grote trekkers van de Militracks.

Wegen
Tenminste, als hij op tijd aankomt. Dinsdag wordt hij op een oplegger gezet. Maar van de Franse overheid mag de tank niet over de autobaan, want de Fransen zijn bang dat de wegen dan aan gort worden gereden door de zware combinatie. Dus moet de tank in de nachtelijke uren worden vervoerd. Dat betekent in het donker iets van achthonderd kilometer met een speciaal transport over kleine, Franse B-weggetjes rijden.

Op tijd
Directeur Van den Dungen houdt de komende drie nachten dus zijn hart vast. Hij kan niet met zekerheid zeggen of ‘zijn’ tank vrijdag ook daadwerkelijk bij zijn museum op de stoep staat. "Eigenlijk weet ik pas of we het gaan halen als de vrachtwagen bij de Belgische grens staat, want onderweg is er een aantal obstakels waar de tank langs moet. Bovendien wordt de tank aan de belgische grens op een andere oplegger geladen. Het is afwachten en hopen dat de truck elke nacht iets van driehonderd kilometer kan afleggen”, zegt Van den Dungen.

Zaterdag
Als de tank in de nacht van vrijdag op zaterdag niet aankomt, is het te laat. Op zaterdag start de Militracks en als die expositie open is, kan de tank niet meer op zijn plaats worden gezet. 

Door Angela Janssens
Boxmeer