Amerikaanse schrijver Tom Wolfe overleden

Tom Wolfe Afbeelding: EPA

De Amerikaanse schrijver en journalist Tom Wolfe is maandag op 87-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Manhattan, waarin hij was opgenomen wegens een infectie. Dat heeft zijn agent Lynn Nesbit bekendgemaakt in onder meer The New York Times.

Wolfe werd wereldberoemd door de roman The Bonfire of the Vanities uit 1987, in het Nederlands uitgebracht als Het vreugdevuur der ijdelheden. Het is een veelgeprezen satire over de raciale en sociale spanningen, die er in de jaren tachtig van de vorige eeuw waren in New York. Het boek werd verfilmd door Brian De Palma met in de hoofdrollen Tom Hanks, Bruce Willis en Melanie Griffith. Na deze internationale bestseller publiceerde Wolfe onder meer nog In alles een man en Ik ben Charlotte Simmons.

Wolfe koos in de jaren vijftig voor de journalistiek. Hij is een van de grondleggers van wat bekend werd als New Journalism. Verslaggevers en essayisten schreven in literaire stijl artikelen over allerlei onderwerpen, zowel luchtige als zwaar politieke. Die lazen als een kort verhaal van bijvoorbeeld een vertegenwoordiger van de beatgeneratie. Zelf werd Wolfe vooral bekend door zijn publicaties over Amerikaanse subculturen, zoals hippies en hun experimenten met lsd.

Door ANP

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen