Recepten

Zonnige bulgursalade; lekker voor thuis of de picknick

Voor het zonnige Pinksterweekend maakt Janneke Philippi haar favoriete bulgursalade.

Vervang voor extra pit de helft van de tomatenpuree door harissa. Ga je op pad en neem je deze salade mee? Laat dan de halloumi weg en schep 200 gram grof verkruimelde feta door de afgekoelde salade.

Kisir met kikkererwten en halloumi
Voor 4 personen
Bereiden: 25 minuten + afkoelen

Ingrediënten
- 7 eetlepels olijfolie
- 1 ui, fijngesnipperd
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- ½ eetlepel gemalen komijn
- 1 blikje tomatenpuree (70 gram)
- 300 gram bulgur
- 2 eetlepels pijnboompitten
- 3 trostomaten
- 265 gram kikkererwten (uitgelekt uit blik)
- sap en rasp van 1 limoen
- 2 bosjes koriander, platte peterselie en/of munt, fijngehakt
- 225 gram halloumi, in blokjes
- chilipeper met molen


 

Bereiding:
Verhit in een koekenpan 2 eetlepels olijfolie. Fruit de ui en knoflook 2 min. Schep de komijn en tomatenpuree erdoor en bak 1 min. zachtjes mee. Schep de bulgur erdoor. Schenk 400 ml heet water erbij en leg een deksel op de pan. Neem de pan van het vuur en laat afgedekt 10 minuten wellen.

Rooster intussen in een droge koekenpan de pijnboompitten en schud op een bord. Snijd de tomaten in kwarten, verwijder de zaadlijsten en snijd in blokjes. Roer de bulgur met een vork los. Schep de tomaat, kikkererwten en pijnboompitten door de bulgur. Voeg 3 eetlepels olijfolie, het sap en de rasp van de limoen en de kruiden erdoor. Bewaar de salade tot serveren eventueel afgedekt in de koelkast. Verhit in een koekenpan de laatste 2 eetlepels olijfolie. Bak de halloumi in 3-4 minuten goudbruin. Schep de halloumi door de kisir en breng op smaak met zout en chilipeper. Serveer de salade meteen zodat de halloumi nog warm en zacht is. 

Janneke Philippi is foodstyliste en kookboekenauteur. Daarnaast schrijft ze recepten voor veel tijdschriften.
Ze heeft een maandelijkse rubriek in foodmagazine Delicious.
Samen met haar man, foodfotograaf en grafisch vormgever, Serge Philippi, maakte Janneke meerdere kookboeken die ook in het buitenland worden uitgegeven.

www.studiophilippi.nl
facebook.com/jannekephilippinl
instagram: jannekephilippi

Door Janneke Philippi