Kunst

Werner Mantz in Fotografiemuseum Rotterdam

Woonblok in Keulen omstreeks 1930. Afbeelding: Werner Mantz

Na het Ludwig Museum in Keulen is de tentoonstelling ‘Werner Mantz – Architectuur en mensen’ nu ook te zien in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam.

Het is de eerste grote overzichtstentoonstelling in Nederland van het werk van de in Keulen geboren en naar Maastricht uitgeweken fotograaf Werner Mantz (1901-1983).

Nieuwe Bouwen
Vanaf 19 mei tot en met 2 september zijn in het Rotterdamse fotomuseum zowel de foto’s te zien die Mantz in Keulen maakte van woningcomplexen die ontworpen waren door architecten van het Nieuwe Bouwen als de portretfoto’s die hij vooral maakte in Maastricht. Hij vestigde zich daar in 1938 definitief omdat hij zich vanwege zijn joodse achtergrond niet meer veilig voelde in nazi-Duitsland.

Waardering
De afgelopen decennia is er steeds meer internationale waardering gekomen voor het werk van Werner Mantz. Hij wordt wereldwijd gezien als een van de belangrijkste fotografen van het Nieuwe Bouwen, de modernistische beweging in de architectuur in de jaren 20 van de vorige eeuw.

Licht
Het leidmotief van Mantz was: laat het licht het werk doen. Vooral zijn architectuurfoto’s spreken de taal van de avant-garde van de jaren twintig van de vorige eeuw: sterke contrasten tussen licht en donker, rechte hoeken of diagonale composities. Zijn portretfoto’s vallen op door zijn oog voor het menselijke detail.

In de tentoonstelling worden voor het eerst de architectuur- en portretfoto’s samengebracht.

Door Redactie