Recepten

Barbecueweer in aantocht: Maak je eigen bbq-saus

Het ideale barbecueweer komt eraan en zelf focaccia bakken op de bbq is geweldig! Natuurlijk met eigen saus.

Let op dat de broodjes niet te dik zijn en daardoor niet gaar bakken. Maak ook de barbecuesaus zelf: de eenvoud zelve en zóveel lekkerder.

BBQ-focaccia met worstjes en homemade barbecuesaus
Voor 4 personen
Bereiden: 30 minuten
Rijzen: 1 uur
BBQ: 10 minuten

Ingrediënten
- 250 gram bloem
- ½ zakje gedroogde gist (à 7 gram)
- 3 zongedroogde tomaten in olie (pot), uitgelekt en fijngehakt
- 3-4 eetlepels olijfolie
- 1 ui, grofgeraspt
- 2 eetlepels witte wijnazijn
- 1 eetlepel donkere basterdsuiker
- 1 eetlepel honing ½ theelepel chilipoeder
- 200 ml tomatenketchup
- tabasco naar smaak
- 8 merguez of chipolata worstjes
-1 kropje little gem


Bereiding:
Kneed in de keukenmachine of met de mixer met deeghaken van de bloem, de gist, een flinke snuf zout, 1 eetlepel olijfolie en 150 ml handwarm water een soep deeg. Kneed er de tomaatjes en nog wat extra bloem door als het deeg plakt. Vorm er een bal van en laat het deeg onder een schone doek op kamertemperatuur 1 uur rijzen.

Meng voor de barbecuesaus de ui, de wijnazijn, de basterdsuiker, de honing en de chilipoeder door de ketchup. Breng de saus pittig op smaak met tabasco.

Steek de barbecue aan. Druk het deeg plat en vorm er 4 platte focacciabroodjes van 1 cm dikte van. Bestrijk de broodjes aan beide kanten met 2-3 eetlepels olijfolie. Rooster ze op een matig hete barbecue in 3-4 minuten per kant goudbruin en gaar. Schuif de broodjes naar een minder warme plek op het rooster als ze te snel donker kleuren. Rooster ook de worstjes op de hete barbecue in 5 minuten bruin en gaar.

Haal de slablaadjes los van het kropje. Snijd de focaccia open en beleg ze met een beetje sla, de worstjes en een lepel bbq-saus.

Janneke Philippi is foodstyliste en kookboekenauteur. Daarnaast schrijft ze recepten voor veel tijdschriften.
Ze heeft een maandelijkse rubriek in foodmagazine Delicious.
Samen met haar man, foodfotograaf en grafisch vormgever, Serge Philippi, maakte Janneke meerdere kookboeken die ook in het buitenland worden uitgegeven.

www.studiophilippi.nl
facebook.com/jannekephilippinl
instagram: jannekephilippi

Door Janneke Philippi