Eten en drinken

Brasserie De Kroon in Gulpen: Zonnige zomerrosé bij bronstige Gulp

Limburg is rijk aan terrassen. Aan de Maas, bij beken, in bossen, in steden en in dorpen op het platteland, overal lokken blije parasols je om halt te houden voor een koele of warme verrassing. Maar er kan er maar één Het Beste Terras van Limburg worden. Jullie, de lezers, meldden massaal jullie favoriete terras aan. Na een eerste stemronde gaan er twintig naar de finale. De komende dagen stellen we ze aan jullie voor.

Wat: Brasserie De Kroon
Waar: Markt, Gulpen 


Klaterend van de pret laat de Gulp horen wie het eigenlijk voor het zeggen heeft in het centrum van Gulpen. Met duivels genoegen buitelt en spartelt de rivier door zijn bedding, die een ererondje maakt op de Markt. En op de oevers dingen terrassen naar zijn gunst. Ze horen bij cafés, restaurants, brasseries en hotels met sprookjesachtige namen: De Zwarte Ruiter, de Imperator, Neubourg, L’Atelier en De Kroon.

Met haar rode luifels en parasols lonkt Brasserie De Kroon het opvallendst. Naar de bronstige rivier en de bezoekers van Gulpen: de plaats waar de rivieren de Gulp en Geul hun al eeuwenlange date hebben. Het is alsof De Kroon haar rokken heeft opgetrokken en pootje baadt in de schuimende Gulp. Beetje Anita Ekberg, die in de film La Dolce Vita waadt door het water van de Trevifontein in Rome.

Om La Dolce Vita van Brasserie De Kroon te ervaren moet je enige moeite doen. Via een friet bakkende buurman kun je het twee etages tellende Kroon-terras bereiken. Maar dan zit je ook vorstelijk, naar alle kanten oogt genot. De kaart is een beetje groezelige door de vele handen van fietsers, wandelaars en andere bezwete gasten, die op het terras willen genieten van het watervalletje ervoor. Snel wordt ons tafeltje schoongemaakt en brengt de vriendelijke Kosovaarse ober de bestellingen. 

Jurylid Sylvie kleurt even rose blij als het glas wijn dat ze geserveerd krijgt. "Mooie zachte en goed gekoelde rosé, die gul is ingeschonken.” Ook is ze als moeder van een peuter blij met het aparte kinderspeelhoekje binnen. Voor mij is er een wat fletse koffie met een prachtige, kloeke punt kruisbessenvlaai. Die komt vers uit de bakkerij die bij het winkeltje met allerlei Limburgse lekkernijen hoort.

Jurylid Jacques, altijd op zoek naar de smaak van de streek, glundert van het ruime aanbod. En daar niet alleen van. Een ijscoupe, rijk gevuld met fris en kleurig fruit, tovert een glimlach op zijn mond, even breed als de rivier de Gulp aan zijn voeten. 

+ Snelle bediening en zelfgemaakte vlaai, kinderspeelhoekje. 
- Onduidelijke afbakening terras, gedateerde toiletten. 

Door Ray Simoen