Eindhoven heeft wereldprimeur: eerste 3D-geprinte woningen

3D-geprinte woningen verrijzen vanaf volgend jaar in de Eindhovense wijk Meerhoven. Afbeelding: TU/e

De eerste 3D-geprinte woningen van beton staan straks in Eindhoven. In 2019 verrijst de eerste in Bosrijk, Meerhoven. De andere vier volgen op gezette tijden, zodat de ervaringen van de bewoners steeds in de volgende kunnen worden meegenomen.

Ze doen denken aan het stenen tijdperk van de Flintstones, de vijf 3D-geprinte betonwoningen in Project Milestone die vanaf komend jaar in de Eindhovense wijk Meerhoven komen te staan. Het Eindhovense architectenbureau Houben/Van Mierlo liet zich inspireren door zwerfkeien in een groen landschap. De afgeronde, asymmetrische vormen van de huizen laten meteen een groot voordeel van een 3D-printer zien, want met stenen zijn dergelijke vormen niet te maken. Een ander voordeel is dat de muren van buiten rond en grillig zijn, maar kaarsrecht aan de binnenzijde, waardoor je geen gedoe hebt met het aanpassen van meubels. De antieke kast kan gewoon tegen een rechte wand worden geplaatst.

Primeur
Een bewoonbare woning die uit de printer komt rollen. Dat is nog niet eerder vertoond. Her en der over de wereld staan 3D-geprinte huizen, maar die zijn er puur om te laten zien wat je met de printtechnologie allemaal kunt. In Eindhoven durft men de stap aan om 3D-geprinte woningen op te nemen in het officiële bestand. Gemeente Eindhoven, TU/e en Van Wijnen, Vesteda, Saint Gobain-Weber Beamix en Witteveen+Bos gaat de eerste woning komend jaar neerzetten in de Eindhovense Groenplaats Bosrijk, een landschapspark in Meerhoven. In de jaren daarna volgen er nog vier waarin de ervaringen van de bewoners worden meegenomen in mogelijke aanpassingen van de bouw of het ontwerp. 

Beamix
"Het idee ontstond twee jaar terug tijdens de Dutch Design Week", zegt Theo Salet. De hoogleraar geeft leiding aan het 3D Concrete Printing Centrum van de TU/e. "Maar je hebt partijen nodig om zo'n idee werkelijkheid te laten worden. Dat is gelukt. De printtechniek hebben we onder controle. Nu willen we weten hoe het is om erin te wonen. Daar leren wij van, maar ook de bedrijven. We hopen dat die op termijn gebouwen gaan printen. Beamix in Eindhoven werkt al een eigen 3D-printfaciliteit. De voordelen zijn legio: je kunt sneller, goedkoper en duurzamer bouwen met veel meer vormvrijheid." 

Onderzoek
De vrijstaande woningen van Project Milestone worden na elkaar gerealiseerd, waardoor onderzoek naar de techniek in ontwikkeling blijft. "Dat betekent dat elke nieuwe woning kan profiteren van voortschrijdende inzichten en kennis en direct aangepast kan worden aan de wensen van de bewoners. Zo zal de eerste woning een gelijkvloerse woning worden die op de TU/e wordt geprint. De ambitie is om de vijfde woning, bestaande uit drie lagen, op locatie te realiseren." 

Beeldentuin
Dat de vijf Eindhovense woningen daadwerkelijk in gebruik worden genomen betekent onder meer dat de woningen moeten voldoen aan de geldende bouwvoorschriften en aan de eisen die bewoners van nu stellen aan zaken als indeling, comfort, betaalbaarheid en kwaliteit. De woningen worden als beelden in een beeldentuin gezet, zodat ze onderdeel worden van het DNA van de Eindhovense wijk Bosrijk. Medio 2019 zal de eerste betaalbare 3D-geprinte huurwoning bewoonbaar zijn.

Door ED/Hanneke van den Nieuwenhof

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen