Eten en drinken

Herberg De Morgenstond in Griendtsveen: Met arretjescake over de muggenbult

Limburg is rijk aan terrassen. Aan de Maas, bij beken, in bossen, in steden en in dorpen op het platteland, overal lokken blije parasols je om halt te houden voor een koele of warme verrassing. Maar er kan er maar één Het Beste Terras van Limburg worden. Jullie, de lezers, meldden massaal jullie favoriete terras aan. Na een eerste stemronde gaan er twintig naar de finale. De komende dagen stellen we ze aan jullie voor.

Naam: Herberg De Morgenstond
Waar: St. Barbarastraat 35, Griendtsveen

Aan de top blijven is lastiger dan er geraken. Een sportwet, die ook in de terraswereld geldt. De concurrentie slijpt de messen nog wat meer en de gasten leggen de lat weer wat hoger. De grote jongens onder de terrassen keken vorig jaar verrast op toen de haan van Herberg De Morgenstond victorie kraaide. Want hoe kan zo’n plaatsje zo’n groots terras hebben?

Gerold van der Vrande en zijn team maalden niet om dit ’losers gezever’. Peelbewoners staan stevig met hun beide voeten in de donkere aarde van hun streek. De overwinning werd goed met de trouwe bezoekers gevierd en erna werden meteen plannen gesmeed om het goud in Griendtsveen te houden. Niet makkelijk: de wegen naar de Herberg liggen voorlopig nog overhoop. In de buurt zijn ze ook wakker geworden van het triomfantelijk gekraai van Gerolds haan.

En een pain in the ass blijft het blik dat vlak voor het terras parkeert ondanks dat er bloembakken zijn neergezet. De winst heeft voor een uitbreiding van het terras gezorgd. "Leuk dat hoekje met knuffelbankje voor tinderaars. Gerold heeft het zelf al met succes uitgeprobeerd.” 

Juryleden Jacques en Tessa knikken terwijl ze de kaart bekijken. "Interessant, de vele aandacht voor streekgerechten met originele namen, maar pas op voor overdrijving, het kan wat kitscherig worden.” Niettemin is hij zeer gecharmeerd van de‘arretjescake’, een stevig metselwerkje van cake en chocolade, geserveerd door een kakelverse serveerster, die nog aan het wennen is in de Peel.

"Na deze cake ligt ik een stuk vaster op de hobbelige weg terug.” Tessa werkt zich als een turfsteker door haar kloeke appelgebak, dat zich na twee "prima gezette” doppio’s gewonnen geeft. Mijn muggenbult - een zandgebak met een ‘bultje’ van aardbeienbavarois - oogt fris maar is nogal droog. Zal de haan ook dit jaar weer blij kraaien voor de herberg in het dorpje met zijn Anton Pieck-uitstraling?  "De haan weert zich in ieder geval erg kranig”, zegt Jacques tussen twee bulten in de weg.

+ Fantasievolle streekgerechten, goede indeling van verzorgd terras
- Auto’s staan dichtbij terras, niet overdrijven met ‘streek spielerei’

Door Ray Simoen