Abdij Rolduc wil twaalf miljoen voor flinke opknapbeurt

Afbeelding: De Limburger/Arnaud Nilwik

Abdij Rolduc heeft een aanvraag voor een miljoeneninvestering gedaan bij het Rijk. Met in totaal twaalf miljoen euro zou het abdijcomplex gerenoveerd en verduurzaamd moeten worden.

Dat bevestigt directeur Harrie van Beers.

Gerenoveerd
Het plan is dat het complex voor in totaal twaalf miljoen euro gerenoveerd en verduurzaamd gaat worden. Daarnaast staat ook de herbestemming van het voormalige schoolgebouw hoog op de agenda. Van de overheid wordt een investering gevraagd van zeven miljoen, de overige vijf miljoen moet worden opgehoest door de provincie Limburg, gemeente Kerkrade en het Bisschoppelijk Centrum Rolduc.

Kanjermonument
Daarnaast wordt een poging gedaan om het abdijcomplex te laten registreren als ‘kanjermonument’. Die titel is in 2000 bedacht en wordt gegeven aan beeldbepalende rijksmonumenten met een indrukwekkende staat van dienst, die in de ogen van het Rijk bijzondere subsidie verdienen. Eerder werden onder andere het Glaspaleis in Heerlen, kasteel Neubourg in Gulpen, de Sint-Martinuskerk in Vijlen en het klooster in Wittem als ‘kanjermonument’ geregistreerd.

Het kabinet heeft aangegeven de komende jaren flink te willen investering in cultuur. De komende jaren wordt 325 miljoen euro beschikbaar gesteld voor erfgoed en monumenten. Rolduc wil daar graag een graantje van meepikken. "Dit complex is het grootste rijksmonument van Nederland en dat schept ook verplichtingen", zegt directeur Harrie van Beers. "Er is vanuit de overheid een budget beschikbaar en we hebben goede hoop dat er geld vrijkomt voor Rolduc. De provincie en gemeente steunen het plan in ieder geval."

Toekomst
Eind maart bracht minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven nog een bezoek aan Rolduc. Ze overnachtte er ook. Van Beers: "We hebben met haar gesproken over de waarde en toekomst van het complex en we hebben daar een positief gevoel aan overgehouden. Ze heeft later in een reactie nog aangegeven dat ze ermee aan de slag ging."

Volgens de directeur is de modernisering en verduurzaming van het gebouw noodzakelijk. "Als we Rolduc willen behouden en door willen geven aan toekomstige generaties, dan moet er geïnvesteerd worden."

Van Beers verwacht dit jaar nog uitsluitsel te krijgen van de overheid.

Door Ruben van Erp

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen

Gemeenteberichten