Huisarts W. mag proces in vrijheid afwachten

Foto ter illustatie. Afbeelding: iStock

De van moord verdachte huisarts G.W uit Maastricht hoeft in afwachting van zijn proces niet opnieuw de cel in. Dat heeft het Gerechtshof in Den Bosch besloten, mede op grond van ‘persoonlijke omstandigheden’ van de arts.

Het Openbaar Ministerie had gevraagd om de 58-jarige W. opnieuw, voor de derde keer, op te pakken. W. werd op 20 februari voor het eerst aangehouden onder verdenking van moord op zijn schoonmoeder. W. zat bijna drie weken vast, waarna de rechtbank in Maastricht op 9 maart besliste dat hij op vrije voeten mocht komen. Tegen dat besluit ging het Openbaar Ministerie in Maastricht in beroep bij het Gerechtshof in Den Bosch. Dat oordeelde op 20 april dat er inderdaad ‘zwaarwegende gronden’ waren om W. in gevangenschap te houden. Diezelfde middag werd W. weer opgepakt.

Vrees
Vervolgens diende W. met zijn advocaat weer een verzoek in om de voorlopige hechtenis te schorsen, hetgeen de rechtbank in Maastricht op 4 mei toestond. Tegen dat besluit ging het OM in Maastricht opnieuw in beroep. "Niet vanwege vrees voor recidive of vluchtgevaar, maar het delict is dermate zwaar dat wij vinden dat W. in voorlopige hechtenis moet blijven", aldus OM-woordvoerder Gert Jan Bos toen. Het Gerechtshof ziet het toch anders, is nu gebleken. "Het Hof is van oordeel dat ter zitting van het hof dusdanig dringende en met verklaringen van derden onderbouwde persoonlijke omstandigheden zijn aangevoerd, dat de verdachte daardoor in vrijheid zijn strafproces mag afwachten. De aangevoerde en door het hof aannemelijk gevonden omstandigheden waren het hof niet eerder bekend", aldus een woordvoerster.

Schoonmoeder
W. wordt verdacht van moord op zijn - van oorsprong Duitse -  schoonmoeder. Ze was 76 jaar en woonde sinds november 2015 in het particuliere verpleeghuis Martha Flora in Maastricht. Daar overleed ze op 29 juli 2016. (Oud-)personeel van de verpleeginstelling verklaarde later tegenover de recherche dat de schoonmoeder in de weken voor haar overlijden hoge doses medicijnen had gekregen die niet via de vaste apotheek waren geleverd. Die medicijnen waren voorgeschreven door huisarts W. die ook in het verpleeghuis werkte.

'Moord'
Volgens het Openbaar Ministerie is er sprake van moord, subsidiair het onthouden van de benodigde zorg dan wel mishandeling de dood ten gevolge hebbend. Justitie onderzoekt ook nog een tweede sterfgeval in Martha Flora. Huisarts W. en zijn eerste advocaat hebben steeds verklaard dat ‘hij zich van geen kwaad bewust is en onschuldig is’. Inmiddels is de arts van raadsman gewisseld. De nieuwe advocaat Bart Welvaart onthoudt zich van commentaar. ,,Dit is een medische discussie waar de strafrechter zich over moet uitlaten, áls het al zo ver komt. Daar wil ik het bij laten”, aldus de advocaat.

Door Sjors van Beek en Annelies Hendrikx

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen