Rechter vindt politieverhoor te sturend: vrijspraak verdachte drugszaak

Afbeelding: ANP

De rechtbank Limburg vindt dat de rechercheurs in een drugszaak die in 2016 aan het licht kwam na een inval in een loods in Roggel, een getuige 'te sturend’ heeft verhoord.

De rechters nemen het verweer van advocaat Marcel Heuvelmans over. De rechtbank heeft daarom donderdag de 49-jarige hoofdverdachte Frank H. vrijgesproken.  

Lees ook: Opslag drugsapparatuur in Roggel: OM eist celstraffen

Lagere straf
Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden nog negen maanden celstraf tegen de man, zonder vaste woon- en verblijfplaats, gevraagd voor zijn rol in de drugszaak. Ook voor zijn medeverdachte Maurice S. (48) uit Kinrooi betekent het schrappen van een belangrijk bewijsstuk een aanzienlijk lagere straf dan het OM voor hem in petto had. De rechtbank legde hem een maand voorwaardelijke celstraf op. De officier van justitie had vier maanden onvoorwaardelijk tegen hem gevorderd.

Vaten en ketels
Het door de rechtbank gehekelde politieverhoor heeft voor Jeroen B. (43) uit Neer niet tot strafvermindering geleid. Voor de rechters staat vast dat hij vaten en ketels heeft gemaakt, waarvan hij wist, of had kunnen weten, dat die voor de productie van synthetische drugs bestemd waren. Hij krijgt 240 uur werkstraf en drie maanden voorwaardelijke celstraf.

In een opslagruimte in Roggel aan de Kleine Laak vonden agenten twee jaar geleden productieapparatuur voor soft- en harddrugs. Justitie ging ervan uit dat de spullen daar door én in opdracht van Frank H. zijn neergezet.  Een deel van het bewijs daarvoor is aangedragen door medeverdachte Maurice S. (48) uit Kinrooi. Hij was de huurder van de loods in Roggel. 

Vermoeden
Hij verklaarde dat hij weliswaar vermoedde dat er een luchtje zat aan de spullen die hij voor H. had opgeslagen, maar dat hij niet wist waar de vaten en ketels voor dienden. Het materiaal voor de hennepkwekerijen zou S. van een onbekende hebben overgenomen om het te demonteren en de metalen te verkopen. Voor het in bezit hebben van dit spul legde de rechtbank hem een maand voorwaardelijk celstraf op. 

Getipt
Maurice S. denkt dat zijn voormalige vriend Frank H. de politie heeft getipt over de loods in Roggel nadat onenigheid tussen hen was ontstaan.

Door Jos Emonts
Leudal