Zo komt de nieuwe bier-oase bij de Alfa-brouwerij er uit te zien

© Knappwerk

De eerste paal moet de grond nog in. Maar het ontwerp voor de gloednieuwe Beerkompanie Thull van de Alfa Brouwerij ligt op tafel.

Martine Zwets

Het is een in het oog springende mix ­­van traditionele en industriële elementen. "We willen iets waarvan je zegt: wauw."

SchuurDe Alfa Brouwerij krijgt een nieuwe brasserie. Het ontwerp is gemaakt door KNAPPwerk, een bureau van twee beginnend architecten in Geleen. Zij lieten zich inspireren door oude Limburgse schuren. "We wilden iets dat in het landschap past", zegt Alfa-eigenaar Harry Meens. "Maar ook iets waarvan je zegt: wauw, dit hoort bij onze familiebrouwerij. Zonder oubollig te zijn."

Het ontwerp combineert traditie met een industriële uitstraling, met gebruik van natuurlijke materialen.

CO2-NeutraalDe nieuwe zaak, die Beerkompanie Thull gaat heten, komt op de plek van het voormalige Oostenrijkse restaurant, tegenover de brouwerij. Er is plaats voor ongeveer 120 gasten, verdeeld over de benedenverdieping en een grote vide, waar ook de keuken en de bar komen. "We proberen het gebouw zo CO2-neutraal mogelijk te krijgen, maar dat kost tonnen extra. Daarmee zouden we het budget ruimschoots overschrijden", aldus Meens.

Open sfeerIn de zijvleugel komt een entree en een museum, waar de historie van de brouwerij te zien zal zijn. Vanuit het gebouw is door de glazen wanden zicht op de Mariakapel achter de Mulderplas en de brouwerij. "Je moet ook binnen het gevoel hebben dat je midden in de natuur zit. We willen een open sfeer creëren", zegt dochter Michelle, de vijfde brouwgeneratie Meens.

Het huidige proeflokaal, gelegen op het terrein van de brouwerij, krijgt een update. Bezoekers kunnen na een rondleiding en proeverij oversteken naar de Beerkompanie.

Het gebied wordt momenteel als ­onderdeel van IBA Parkstad onder handen genomen. Vanaf de Leisure Lane, ook een IBA-project, is de nieuwe zaak straks via een vlonder direct te bereiken. "Deze plek is het fysieke middelpunt van de nieuwe gemeente. Het kan een ontmoetingsplek voor Beekdaelen worden. Wij bouwen hier eigenlijk het nieuwe gemeentehuis", lacht Meens.

AanvraagDe bouwaanvraag voor het pand loopt nog. Wethouder Roy van der Broek laat weten dat de gemeente Schinnen optimistisch is over het project. "De Alfa Brouwerij gaat daar het product promoten, maar ook een facilitering neerzetten voor de gasten in Beekdaelen. Hoe mooi is dat voor deze streek. De signalen zijn allemaal heel positief, ook uit de buurt."

Eind volgend jaar hoopt Harry Meens de zaak te kunnen openen.

Meest gelezen

Gemeenteberichten