Cox wacht kort geding niet af en sluit drugsloods bij moskee Geleen

De Al Houda moskee op archieffoto. Afbeelding: Ermindo Armino

Burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen wacht het kort geding niet af en heeft de ‘drugsloods’, eigendom van de Al Houda moskee in Geleen, maandagochtend gesloten.

De huurder van de loods probeerde eind vorige week nog met een kort geding de al langer geplande sluiting te voorkomen. Maar Cox besloot de uitspraak hiervan niet af te wachten en ging over tot sluiting.

Ingetrokken
De advocaat van de huurder laat weten dat het kort geding inmiddels is ingetrokken: "Wel hebben we formeel bezwaar ingediend bij de gemeente. Het is immers goed gebruik dat een burgemeester de uitslag van een kort geding afwacht.”

Lees ook: Drugsloods bij moskee Geleen gesloten

Duidelijk signaal
De sluiting van de loods, die op het terrein staat van de Al Houdamoskee, was in april al aangekondigd door Cox na de vondst van 3660 kilo hasj en 2500 kilo grondstoffen voor drugs. Volgens Cox is de sluiting een ‘duidelijk signaal dat de handel in verdovende middelen onder geen enkele voorwaarde wordt getolereerd.’ Ook de rechtbank ging akkoord met het besluit van de burgemeester om niet te wachten op de uitslag van het kort geding.

Een woordvoerder van de rechtbank legt uit dat er toestemming is gegeven omdat het om een loods ging en er geen ‘persoonlijke bezittingen’ op het spel stonden: "Normaal doet we dit niet inderdaad.”

Verrast
De eigenaar van de loods, de stichting Islamitisch Centrum Westelijke Mijnstreek, liet eerder weten ‘verrast’ te zijn door de vondst van de drugs met een straatwaarde van miljoenen euro’s. Volgens het moskeebestuur zou de man die de loods huurde hebben gezegd dat hij zich bezighield met de verkoop en reparatie van meubels. Zijn advocaat beaamt dat de huurder een ‘meubelmaker’ is.

De huur is na de inval per direct opgezegd zegt de moskee maar de huurder heeft volgens zijn advocaat de opzeggingsbrief nooit gekregen: "Ik heb al een kopie opgevraagd, maar deze nog altijd niet gezien.” De advocaat van de huurder zegt dat er nog ‘gesprekken’ lopen tussen de moskee en de huurder over de huur. De loods is door de burgemeester voor zes maanden gesloten.

Buitenlandse geldstromen
Behalve de politie doet ook de Belastingdienst onderzoek naar de moskee. De vondst van de drugs zou volgens justitie geen relatie hebben met het lopende onderzoek naar witwaspraktijken en verdachte geldstromen van en naar het buitenland van de stichting, de voorzitter en de secretaris van het moskeebestuur.

Door Marianne Slegers
Sittard-Geleen