Lieke Martens schiet Oranje Leeuwinnen in extremis naar winst

Lieke Martens is middelpunt van het feestje na haar doelpunt in blessuretijd tegen Slowakije. Afbeelding: ANP

Je bent de beste voetbalster van de wereld of je bent het niet. De Nederlandse vrouwen leken op weg naar een teleurstellend gelijkspel tegen het nog puntloze Slowakije (1-0) in het kwalificatietoernooi voor het WK van Frankrijk totdat Lieke Martens in blessuretijd met een fraai schot voor veel opluchting zorgde (1-0).

Met dank aan de vedette van Barcelona blijft Oranje groep 3 van het kwalificatietoernooi aanvoeren, met een voorsprong van vier punten op Noorwegen. Als de Noorse voetbalsters op 31 augustus ook van Slowakije winnen, dan moeten ze Nederland op 4 september in de laatste poulewedstrijd verslaan om zich rechtstreeks voor het WK te plaatsen. De beste nummers twee van zeven kwalificatiegroepen strijden daarna nog in de play-offs om één plaats op de mondiale eindronde.

Kinderen en ouders
Twee dagen voor de start van het WK voor de mannen in Rusland liep het Abe Lenstra-stadion met 24.000 toeschouwers helemaal vol voor de regerend Europees kampioen. Enthousiaste ouders en kinderen, veelal in het oranje, keken uit naar een doelpuntenfestijn. Nederland had de uitwedstrijd tegen Slowakije al ruim gewonnen (5-0). Misschien was voor eigen publiek een score richting de dubbele cijfers wel mogelijk.

Wave
De wave golfde met enige regelmaat over de volle tribunes en speelsters van bondscoach Sarina Wiegman werden luidkeels aangemoedigd. Toch hield vooral in de eerste helft het spel van Nederland niet over. De thuisploeg was veel in balbezit maar Maria Korenciova, de doelvrouw van de bezoeksters, bleef vrij eenvoudig overeind. In de tweede helft werd Oranje steeds gevaarlijker met basisspeelsters van buitenlandse clubs en Ajax, de kampioen en winnaar van de beker van Nederland.

Lieke-time
Martens liet af en toe zien waarom ze als beste voetbalster van de wereld door het leven gaat. Op rechts zorgde Shanice van de Sande, de kersverse winnares van de Champions League, voor dreiging. Oranje kreeg ook mooie mogelijkheden om de score te openen. Maar Jill Roord schoot in kansrijke positie naast en over en ook Lineth Beerensteyn wist twee enorme kansen niet te verzilveren. Slowakije leek op weg naar het eerste puntje in het WK-kwalificatietoernooi totdat de 25-jarige linksbuiten uit Nieuw Bergen nog een keer haar klasse liet zien en in blessuretijd scoorde.

Door Redactie

Nieuw: Voetbaluitslagen

Hier vind je alle voetbaluitslagen, de standen en het programma van de Eredivisie t/m de 5e klasse.

> Bekijk hier de voetbaluitslagen