Een heerlijk dessert met aardbeien en munt

Afbeelding: Studio Philippi

Voor dit weekend maakt Janneke Philippi een heerlijk dessert met onder meer aardbeien.

Polonaise met aardbeien en munt
voor 4 personen

Polonaises zijn nestjes van meringue, reuzenhandig om op voorraad te hebben! Met vers fruit, slagroom of ijs maak je er in een handomdraai een gebakje of dessert mee. Bewaar polonaises in een luchtdichte trommel of in de diepvries, zo blijven ze wekenlang bros.

Ingedriënten:
4 eiwitten
125 gram suiker
75 gram poedersuiker + bestrooien
1 volle theelepel maïzena
125 ml slagroom
250 gram aardbeien muntblaadjes

Keukenmachine of mixer met deeghaken, bakplaat bekleed met bakpapier, spuitzak met gladde kartelmond van 2 cm doorsnede

Bereiden: 30 minuten
Oven: 2 uur + afkoelen

Verwarm de oven voor tot 100 ºC. Klop in de keukenmachine of met de mixer de eiwitten met een mespunt zout tot stevige pieken. Voeg 100 gram suiker al kloppende in kleine porties toe en klop tot het eiwit helemaal stijf is. De kom kan nu omgekeerd worden gehouden!

Meng de poedersuiker met de maïzena en spatel door het eiwit. Schep het eiwitschuim in de spuitzak. Spuit op het bakpapier 4 cirkels van eiwitschuim, van 8 cm doorsnede (= bodem). Begin met de buitenste ring en vul de cirkels dan verder op. Spuit op de rand van de cirkels nog 2-3 ringen eiwitschuim zodat er een nestje (= polonaise) ontstaat.

Droog de polonaises 2 uur in de voorverwarmde oven. Schakel de oven uit en laat de polonaises in de uitgeschakelde oven, liefst met de deur op een kier, afkoelen. Klop de slagroom met de resterende 25 gram suiker bijna stijf. Maak de aardbeien schoon en snijd ze in stukjes. Vul de polonaises met de slagroom en schep er de aardbeien op. Garneer met de munt en bestuif met poedersuiker.

Kookboeken

Janneke Philippi is foodstyliste en kookboekenauteur. Ook schrijft ze recepten voor veel tijdschriften. Ze heeft een maandelijkse rubriek in foodmagazine Delicious. Samen met haar man, foodfotograaf en grafisch vormgever, Serge Philippi, maakte Janneke meerdere kookboeken die ook in het buitenland worden uitgegeven.

www.jannekephilippi.nl
facebook.com/jannekephilippinl
insta: jannekephilippi

Door Janneke Philippi