'Julius Caesar leed zijn grootste nederlaag bij Maastricht'

Afbeelding: ANP

Het is waarschijnlijk dat Julius Caesar zijn grootste nederlaag leed vlakbij de Sint Pietersberg. Dat zegt archeoloog Tom Buijtendorp, die onderzoek deed naar de daden van de Romeinse veldheer in Nederland.

Hij moet ook echt hoogstpersoonlijk hebben rondgelopen in het zuiden van Limburg. "Het Jekerdal klopt precies met de beschrijving die Caesar geeft", zegt Buijtendorp tegen persbureau ANP. "Terwijl lang is aangenomen dat Caesar niet of nauwelijks in de Lage Landen kwam, wijzen recente ontdekkingen en analyses erop dat hij ongeveer de helft van zijn campagnetijd in het noorden doorbracht, met flinke tegenslagen."

Buste
Ter gelegenheid van het verschijnen van het boek Caesar in de Lage Landen, maakte fysisch antropoloog Maja d’Hollosy een levensechte buste van Caesar. D’Hollosy gebruikte onder meer de onderzoeksresultaten van Buijtendorp.

Ze ging voor het gezicht van Caesar verder uit van twee bustes, één uit Leiden en één uit Turijn, en van munten met Caesar erop uit diens eigen tijd. Vooral van de kop in Turijn lijkt zeker dat die bij leven en redelijk realistisch is gemaakt, zegt Buijtendorp. "Zo heeft hij een gekke bobbel op zijn hoofd. Een medicus zei dat zoiets ontstaat bij een zware bevalling. Dat verzin je niet als kunstenaar. En realistische portretten waren in de mode."

Levensecht
Het beeld in Leiden lijkt erg op dat in Turijn, al is de machtigste man van zijn tijd daar een stuk van zijn voorhoofd, mond en neus kwijt. D’Hollosy maakte een 3d-print van de kop uit Leiden. Daar haalde ze de bovenste laag vanaf om daarna een nieuwe aan te brengen, waarbij ze klei en siliconenrubber gebruikte. Zo kreeg Julius een levensecht gezicht. "Als de twee gebruikte beelden lijken, lijkt mijn hoofd ook", aldus d’Hollosy. "Ik laat hem niet vrolijk en vriendelijk kijken. Hij was wel een veldheer die over lijken ging", voegt ze toe.

Voetstuk
Volgens oude bronnen had hij bijna zwarte ogen en een wat witte huid. Die gaf D’Hollosy hem dus, net als peper-en-zout-kleurig haar. Veel haar is het niet, want de haardos van postume beelden is verzonnen. "Hij valt nu een beetje van zijn voetstuk", zegt Buijtendorp. "Hij was qua overwinningen en uiterlijk minder heroïsch dan gedacht."

De levensechte buste is voorlopig gratis te zien in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Het boek Caesar in de Lage Landen is vanaf dinsdag te koop.

Door Redactie

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gemeenteberichten