Samsungtelefoons sturen spontaan foto's naar willekeurige contacten

Afbeelding: iStock

In het bezit van een Samsungtelefoon? Dan is het verstandig om even te kijken naar de foto's die op de telefoon hebt staan, want ze zouden zomaar naar willekeurige contacten verstuurd kunnen worden. Samsung is op de hoogte van het probleem en zegt de zaak te gaan onderzoeken.

De foto's worden, zonder dat de eigenaar hier iets van merkt, via de sms-app Berichten verstuurd. Mensen kwamen er pas achter nadat ze een berichtje terug hadden gekregen van de ontvanger van de foto's. Zij hadden op geen enkele manier toestemming gegeven om de foto's naar anderen te versturen.

Samsung Nederland weet nog niet of het probleem ook in Nederland voorkomt. ,,Er zijn veel hackers actief, die toestellen over proberen te nemen. Als klant moet je voorzichtig zijn met onbekende links. Vanuit Samsung wordt het zomaar doorsturen van foto's uiteraard niet toegestaan. De toestellen worden regelmatig geüpdatet en de beveiliging wordt regelmatig gecontroleerd, dus het zou eigenlijk niet mogelijk moeten zijn.''

Enkele modellen
Het probleem lijkt zich alleen voor te doen bij de Galaxy S9, Galaxy S9+ en de Note 8. Hoe het probleem is ontstaan is onduidelijk, al denken verschillende Reddit-gebruikers dat het te maken heeft met de nieuwe Rich Communication Services technologie. Hiermee kunnen eigenaren van een Androidtelefoon onderling berichten sturen zonder dat dit de bundel aantast. De technologie wordt voornamelijk in de Verenigde Staten veel gebruikt. 

De foto's kunnen beschermd worden door de instellingen een beetje aan te passen. Door via instellingen naar 'apps' te gaan en vervolgens op de Samsung Berichten-app te klikken, kan de app de toegang tot de foto's worden ontzegd. 

Door AD / Naomi van Kalken

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen