Trump wil 4 procentnorm voor NAVO

Donald Trump (r) en NAVO secretaris-generaal Jens Stoltenberg. Afbeelding: ANP/Jerry Lampen

De Amerikaanse president Donald Trump heeft op de NAVO-top aangedrongen op hogere defensie-uitgaven dan in 2014 is afgesproken.

Trump wil dat lidstaten van het bondgenootschap 4 procent van het bruto binnenlands product uitgeven aan defensie.

Voorstel
"Hij stelde voor dat landen niet alleen voldoen aan de verplichting om 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) uit te geven aan defensie, maar dat ze het verhogen naar 4 procent", zei de woordvoerster het Witte Huis. Ze benadrukte dat niet ging om een officieel voorstel.

Binnen de NAVO is afgesproken dat landen in 2024 2 procent van het bbp uitgeven aan defensie. De lidstaten herhaalden in de slotverklaring van de NAVO-top in Brussel nog eens volledig achter die doelstelling staan.

De VS steken zelf ruim 3,5 procent van hun bbp in defensie en zitten daarmee onder de 4 procent die Trump opperde.

Betalen
Terwijl de leiders al onderweg waren naar hun diner, twitterde Trump dat alle landen 'onmiddellijk' 2 procent moeten gaan betalen, en niet over zes jaar.

"De VS betaalt voor Europa’s bescherming, en verliest tegelijkertijd miljarden aan handel." Hij maakte geen melding van de 4 procent.

Nederland
Premier Rutte zei dat Nederland zich houdt aan de afspraak om naar de 2 procent toe te bewegen. Hij gaf Trump een compliment voor de 'krachtige boodschap' die hij heeft gegeven over de defensiebestedingen. Nederland zit nu op 1,3 procent.

"We zullen de komende jaren steeds kijken of er ruimte is in de begroting."

Akkoord
Zoals vooraf al duidelijk was, gingen de leiders akkoord met versnelling van het militaire reactievermogen, verhoging van de paraatheid van de troepen, plannen voor een ‘militaire snelweg’ door Europa en twee nieuwe commandocentra in de VS en Duitsland.

Ook artikel 5 van het NAVO-verdrag, waarin een aanval op een lidstaat wordt gezien als een aanval op alle, werd in de slotverklaring herbevestigd. "De besluiten die we woensdag hebben genomen tonen dat Europa en Noord-Amerika samenwerken. De NAVO levert en we zijn vastbesloten om onze bijna 1 miljard inwoners te beschermen", zei NAVO-topman Stoltenberg.

Door ANP