Overleg over hekken om Kerkraadse flat muurvast

Afbeelding: Luc Lodder

Nu overleg over de hekken rond de flat aan de Nummer II-straat in Kerkrade niks oplevert, draait het uit op een juridisch gevecht.

De advocaten van woningcorporatie HEEMwonen en Bouwservice Fons van der Heijden overleggen tot nu toe vruchteloos over de hekken die de aannemer om een flat aan de Kerkraadse Nummer II-straat liet zetten.

Maandag plaatste aannemer Fons Hamers (eigenaar van Bouwservice Fons van der Heijden) de hekken, in een poging HEEMwonen te dwingen een openstaande rekening van ruim drie ton te voldoen. De flatbewoners zijn woest. De hekken staan nog steeds om hun flat, al kunnen ze wel in- en uitlopen.

Lijnrecht
Advocaat Jay Mookhram zegt dat de Sittardse aannemer het volste recht had om de hekken te plaatsen rond de door Hamers grotendeels gerenoveerde flat, omdat de woningcorporatie niet betaalt voor geleverd werk.

Volgens de advocaat van HEEMwonen, Onno Molders mag het zogenoemde retentierecht in dit geval niet worden uitgeoefend. "Bouwservice Fons van der Heijden had dit werk al maanden geleden verlaten, HEEMwonen heeft de overeenkomst met het aannemersbedrijf beëindigd en er is al een andere aannemer aan het werk. Daarom vorderen we dat de hekken onmiddellijk worden verwijderd. Het is heel vervelend dat de huurders nu last hebben van een zakelijk geschil. Ik heb overleg met de advocaat van de andere partij, maar het ziet er niet naar uit dat daar snel een oplossing uit komt. De partijen staan lijnrecht tegenover elkaar. Daarom overwegen we een kort geding over de hekken aan te spannen."

HEEMwonen is woensdag door Bouwservice Fons van der Heijden ook gedagvaard in een bodemprocedure bij de rechtbank in Maastricht. In die schriftelijke procedure eist de aannemer 338.000 euro voor renovatiewerk, vertraging, meerwerk en imagoschade.

Rekening
De Kerkraadse corporatie gaat als antwoord een rekening van zes ton indienen voor het herstel van de gebreken aan de door Bouwservice Fons van der Heijden gerenoveerde woningen.

Door Peter Bruijns