Landgraaf tast in buidel voor behoud Pinkpop

Afbeelding: De Limburger/Harry Heuts

Het behoud van Pinkpop voor Landgraaf tot 2040 heeft zijn prijs. De gemeente verliest hierdoor op de lange termijn een inkomstenbron van ruim anderhalf miljoen euro.

In een toelichting per brief aan de gemeenteraad staan de voorwaarden van het nieuwe contract, dat is overeengekomen met Festivals Limburg BV. Dat bedrijf wordt gerund door Pinkpopbaas Jan Smeets.

Inrichten
Op verzoek van Smeets werd het oude contract, dat tot en met dit jaar liep, opnieuw bekeken. Het ging daarbij onder meer om de 85.000 euro, die Festivals Limburg BV jaarlijks betaalt voor het dekken van de kosten die Landgraaf maakt voor het inrichten van de omgeving van Megaland tijdens het driedaags festival.

In fases
Met Festivals Limburg BV is overeen gekomen om de jaarlijkse bijdrage van 85.000 euro de komende vijf jaar in fases volledig af te bouwen. Vanaf 2024 is die inkomstenbron nul. Dat scheelt tot 2040 ruim anderhalf miljoen euro aan inkomsten voor de gemeente.

Profijt
Het college vindt dit een verantwoorde deal omdat Landgraaf veel profijt heeft van Pinkpop. Gewezen wordt op de economische spin-off en de naamsbekendheid die Landgraaf geniet door het popfestival.

Door Marcel de Veen
Landgraaf